icon filter Resono Pin 1 Resono Pin 2 Resono Pin 3
Hofvijver Den Haag

Toegankelijk Den Haag

De stad Den Haag hecht er veel waarde aan dat bezoekers en bewoners met een beperking zich welkom voelen in onze stad en zich zo goed mogelijk kunnen verplaatsen. Je wilt zonder hindernissen of obstakels een museum bezoeken, op een terrasje zitten of lekker genieten van je vrije tijd. In dit artikel geven wij je daarom, naast tips voor leuke en toegankelijke locaties in Den Haag, ook informatie over bereikbaarheid, parkeerplaatsen en toegankelijkheid van openbare gelegenheden voor mensen met een visuele of lichamelijke beperking.

Bewonder de historische binnenstad met haar bijzondere architectuur en de kleurrijke etalages van de trendy winkels, typische Haagse speciaalzaken en warenhuizen. De brede trottoirs zorgen voor een moeiteloze verkenningstocht met een rolstoel of scootmobiel. Beleef de sfeer van de gezellige pleintjes en geniet van een hapje en drankje in de vele cafés en restaurants die de stad rijk is. Al zin in een dagje Den Haag?

Toegankelijke musea in Den Haag

Den Haag is een grote schatkist als het gaat om cultuur. Bezoek een tentoonstelling in één van de prachtige Haagse musea. De meeste musea beschikken over speciale voorzieningen voor mensen met een (visuele, lichamelijke of auditieve) beperking. Vaak is er een lift, een leenrolstoel en/of een ringleiding aanwezig. Ook zijn er speciale rondleidingen (op aanvraag) mogelijk. 

Museumtips voor bezoekers in een rolstoel:

  • Mauritshuis is toegankelijk voor bezoekers in een rolstoel. Er is een lift aanwezig die je naar de tweede verdieping brengt. Bij de entree van het museum kun je gratis rolstoelen lenen. Ook wandelstokken zijn gratis beschikbaar. In de Foyer bevindt zich een rolstoeltoegankelijk toilet. Meer info vind je hier
  • Kunstmuseum Den Haag beschikt over rolstoelen en rollators die gratis bij de entree verkrijgbaar zijn. Reserveren wordt aanbevolen. Meer info over de toegankelijkheid vind je hier
  • Museum Panorama Mesdag is ook met een rolstoel te bezoeken. Het museum is vrijwel gelijkvloers, maar mocht je het Panorama schilderij willen bewonderen is het noodzakelijk om de traplift te gebruiken om om het platform te komen. Mail naar info@panorama-mesdag.nl indien je de traplift wilt gebruiken, een medewerker zal daarbij helpen. Elektrische rolstoelen of scootmobielen kunnen niet op de traplift. Klik hier voor meer informatie over de toegankelijkheid in het museum.
  • Museum Voorlinden is toegankelijk met een rolstoel. Het gebouw is gelijkvloers en is voorzien van een speciale entree voor rolstoelen en rollators. Je kunt ook een gratis rolstoel reserveren. Het museum beschikt over een rolstoeltoegankelijk toilet. Meer info vind je hier

Museumtips voor bezoekers met een visuele beperking:

  • Museum Escher in Het Paleis opent een aantal keren per jaar zijn deuren voor mensen die blind of slechtziend zijn. Speciaal getrainde gidsen vertellen je over het leven van M.C. Escher en je komt langs een aantal topstukken van de collectie. Zo leer je de kunstwerken op een interactieve manier kennen en vorm je je een beeld aan de hand van voelen, horen en inbeelden. Meer info vind je hier
  • Museum Beelden aan Zee organiseert regelmatig speciale rondleidingen voor mensen met een visuele beperking. Ook zijn deze rondleidingen op individuele basis. Klik hier voor meer info. 
  • Madurodam is ook toegankelijk voor bezoekers met een visuele beperking. Uiteraard zijn blindengeleidehonden welkom. Via stichting Passend Lezen is er een overzichtsplattegrond van Madurodam beschikbaar in braille. Meer info vind je hier.
  • Louwman Museum biedt via de app van IZI Travel een audiotour aan. Meer info over de toegankelijkheid van het museum zelf vind je hier

Uiteraard zijn er nog veel meer musea in Den Haag en Scheveningen die je kan bezoeken. Wij raden je aan om vooraf de website van het desbetreffende museum of attractie te raadplegen. Ook op de site van Ongehinderd vind je meer info over de toegankelijkheid.

Toegangkelijk Mauritshuis
Het Mauritshuis is goed te bezoeken voor mensen in een rolstoel. 

Ga mee op excursie in Den Haag

Wil je optimaal genieten van je dag(en) in Den Haag?  Er zijn een heleboel toegankelijke en toeristische activiteiten om Den Haag zo goed mogelijk te bewonderen. Bekijk onderstaande suggesties want die zijn zeker de moeite waard! 

  1. Ervaar Den Haag vanaf het water met een rondvaart door de grachten. Met een speciale boot (er is een boot met lift aanwezig voor rolstoelen) van de Ooievaart of de Willemsvaart vaar je langs de mooiste plekken van Den Haag. De schipper vertelt je de leukste anekdotes en interessante verhalen waar je soms helemaal niks van af weet. De boot is toegankelijk voor handbewogen rolstoelen. Elektrische rolstoelen zijn niet toegestaan. Ook voor slechtzienden is dit een aanrader. De schipper van de Willemsvaart vertelt namelijk graag over alle stadsgeluiden. Vragen of reserveren? Neem contact op met de Ooievaart of met de Willemsvaart
  2. Bezoek het politieke hart van Den Haag, het Binnenhof. De Tweede Kamer is toegankelijk voor slechtzienden, slechthorenden en rolstoelgebruikers. Blindengeleidehonden zijn welkom. Rolstoelgebruikers kunnen met iedere rondleiding mee (de Ridderzaal is niet toegankelijk vanwege de wenteltrap). Voor slechtzienden zijn rondleidingen met een tolk mogelijk; een eigen tolk mag gratis mee. In de Tweede Kamer staat een wegwijzer voor mensen met een visuele beperking: de audiomaquette. Hiermee kun je voelen hoe de Tweede Kamer in elkaar zit en bijpassende geluidsfragmenten beluisteren. Reserveer via het bezoekerscentrum ProDemos.
  3. Ontdek Den Haag tijdens een stadswandeling met een gids van het Gilde. De deskundigen gidsen vertellen je vol trots de meest bijzondere verhalen van de Haagse geschiedenis. Voor rolstoelgebruikers is er een speciale Residentiewandeling. Reserveer hier je stadswandeling.
  4. Heb je altijd al een keer - net zoals onze Koning en Koningin - met een koets door Den Haag willen rijden? Dat kan via stalhouderij Hanemaaijer. Zij beschikken namelijk over een speciale koets die toegankelijk is voor rolstoelgebruikers en mensen die slecht ter been zijn. Meer info vind je hier

Tip: wist dat wij een Koninklijke Rolstoelroute hebben samengesteld die je op eigen gelegenheid kunt doen? Begeef je met je rolstoel in de sporen van de Glazen Koets en geniet van al het moois. Klik voor de online route hier. Liever de wandeling op papier hebben? Download hem hier.

Theater toegankelijk gemaakt:

Het Nationale Theater maakt met HNTonbeperkt  voorstellingen toegankelijk voor doven en slechthorende (met gebarentolken en schrijftolken) voor blinden en slechzienden (met audiodescriptie en een speciale inleiding met meet & feel) en voor mensen met een prikkelgevoeligheid. De locatie Koninklijke Schouwburg en Theater aan het Spui zijn rolstoeltoegankelijk. Meer informatie en een overzicht van de toegankelijk gemaakte voorstellingen vind je op www.hnt.nl/onbeperkt.

Toegankelijkheid in het Haagse openbaar vervoer 

Ook voor bezoekers met een beperking is het belangrijk dat zij zich kunnen verplaatsen per openbaar vervoer in Den Haag en omstreken. Hieronder vind je informatie en tips zodat je vooraf je goed kunt voorbereiden voordat je op pad gaat. De meeste trams en bussen van de HTM zijn toegankelijk voor reizigers met een lichamelijke of visuele beperking. De tramlijnen 2, 3, 4, 9, 11, 15, 17 en 19 zijn geschikt voor rolstoelen en scootmobiels. Ook zijn de meeste tram en bushaltes aangepast. Bus 28 is toegankelijk voor reizigers met een (elektrische) rolstoel; in alle andere HTM bussen mogen alleen handbewogen rolstoelen mee. Een blindengeleidehond is van harte welkom in alle trams en bussen van de HTM.

De schermen in de trams en bussen geven de haltes aan en er is een omroepsysteem die de haltes aangeeft. Bekijk hier tips van de HTM om het reizen nog comfortabeler te maken.

Parkeren in Den Haag

Mocht je met de auto naar Den Haag reizen is het handig om te weten waar algemene gehandicaptenparkeerplaatsen (GPA) zich bevinden in Den Haag. Je mag met een gehandicaptenparkeerkaart gratis op een GPA parkeren. Als er op bepaalde GPA plekken een tijdslimiet geldt, gebruik je de blauwe schijf om aan te tonen hoelang je er staat. De gehandicaptenparkeerkaart is echter niet geldig op betaalde parkeerplaatsen in Den Haag. Via de website van de Gemeente Den Haag kan je een overzicht vinden van alle parkeerplaatsen die er in Den Haag zijn. Klik hier voor het overzicht van de Gemeente Den Haag of klik hier voor een overzicht van Ongehinderd.nl  

Scheveningen Strand 

Niet voor iedereen is het vanzelfsprekend om snel en gemakkelijk naar het strand te gaan. Als je afhankelijk bent van bijvoorbeeld een rolstoel is het handig om je eerst even te verdiepen in een aantal zaken. Wij geven je hierbij tips m.b.t. het huren van rolstoelen, de strandopgangen en parkeerplaatsen. 

Huren van een mindervaliden voertuig

Mindervaliden voertuigen kan je via de website van Biesieklette reserveren en ophalen bij de Bisieklette Strandweg-Haven. Zij verhuren verschillende hulpmiddelen zoals: speciale strandrolstoelen, rollators, rolstoelfiets en elektrische strandrolstoelen en duwstrandrolstoelen. Het is raadzaam om telefonisch of via de Biesieklette app te reserveren. Meer informatie over de mindervaliden voertuigen vind je hier.

Stranddouche

Een dagje naar Scheveningen en op zoek naar een stranddouche? Direct naast het pad van Hart Beach kan je een stranddouche vinden. Een andere locatie waar je een toegankelijke douche en tevens ook een verschoontafel voor volwassenen kan vinden, is bij de Biesieklette aan de Strandweg ter hoogte van het Havenhoofd.  

Verharde paden naar de vloedlijn

Wist je dat er vanaf de Noord-boulevard en Zuid-boulevard verharde paden zijn die je naar de vloedlijn leiden? Op de Noord-boulevard vind je die recht voor het Carlton Beach Hotel en aan de Zuid-boulevard ligt het pad aan de linkerkant van Strandtent Hartbeach. Aan de zuidzijde van de Pier, ter hoogte van het Politie detachement vind je een betonnen opgang om zonder obstakels dicht bij het water te komen. Bekijk op deze plattegrond waar de strandopgangen en rolstoeltoegankelijke toiletten zich bevinden. In Kijkduin vind je een verharde pad tussen strandslag 4 en strandslag 5. Deze kan je bereiken via de rechterkant van de boulevard via de hellingbaan. Volg het pad langs strandtent 14 waar je het verhardepad aan de linkerkant kan vinden.

Parkeren op Scheveningen

Zowel in Scheveningen Noord, langs de boulevard en ter hoogte van de Scheveningse haven vind je gehandicaptenparkeerplaatsen. Bekijk hieronder waar je ze kunt vinden. 

  • 3 parkeerplekken ter hoogte van keerlus tram 11 aan de Strandweg
  • 6 parkeerplekken ter hoogte van Surfschool Aloha aan de Strandweg
  • 2 parkeerplekken ter hoogte van Biesieklette Haven aan de Strandweg 
  • 5 parkeerplekken ter hoogte van Carlton Beach Hotel aan de Gevers Deynootweg

 Bekijk voor het gehele overzicht op de website van de Gemeente Den Haag.

Openbaar vervoer naar Scheveningen

Scheveningen is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Er zijn tramlijnen die je rechtstreeks in 15 minuten vanaf het centrum van de stad naar de kust van Scheveningen brengen. Tram 9 rijdt vanaf Station Hollands Spoor richting Scheveningen Noorderstrand. Deze tram rijdt via het centrum en Den Haag CS naar het strand. Wil je naar de Scheveningse Haven? Neem dan tram 11 vanaf Station Hollands Spoor richting Strandweg/Scheveningen Haven. Beide trams zijn gelijkvloers en voorzien van speciale plaatsen voor rolstoelen en scootmobielen. 

Huur een speciale strandrolstoel
Bij Biesieklette aan de Strandweg-Haven kan je terecht voor vele mindervaliden voertuigen die je kan huren. 

Uitzicht vanaf Pier ook voor blinden en slechtzienden

Op De Pier van Scheveningen is een unieke reling met braille die het uitzicht beschrijft zodat ook blinden en slechtzienden het uitzicht kunnen ervaren en ervan kunnen genieten. 
Deze zomer komen er meer teksten bij: in braille en via een QR-code te beluisteren. Braille op De Pier is onderdeel van 'Allemaal Verschillend. Allemaal Haags', de campagne van de gemeente Den Haag om te laten zien dat Den Haag een stad is waar iedereen ertoe doet.

"Geïnspireerd geraakt door een brug met braille in Napels ben ik heel trots dat Den Haag er nu ook zo’n geweldig initiatief bij heeft. Braille op De Pier is in de eerste plaats voor mensen die niet of slecht kunnen zien. Tegelijkertijd laten we hiermee ook zien dat we het belangrijk vinden dat iedereen in Den Haag mee kan doen", aldus wethouder Kavita Parbhudayal.

Jouw gedicht op De Pier

Het eerste deel van de reling is een gedicht van de Haagse stadsdichter Sjaak Kroes. Deze zomer komen er nog meer beschrijvingen in braille bij. De Pier en de gemeente schrijven hiervoor een wedstrijd uit: vertel in maximaal 120 tekens hoe jij het uitzicht vanaf De Pier ziet, voelt of ervaart. Inzendingen kunnen tot 1 mei 2022 gestuurd worden naar toegankelijkestad@denhaag.nl Meer informatie, onder meer over voorwaarden en spelregels is te vinden op de website Allemaal Verschillend. Allemaal Haags.

Braille op de Pier
Braille op de Pier

Rolstoeltoegankelijke toiletten 

Openbare of rolstoeltoegankelijke toiletten zijn erg schaars in de stad. Een aantal vind je in de openbare gebouwen zoals het Stadhuis, Centrale bibliotheek en in verschillende musea. Op het Buitenhof, in het Huijgenspark en in de Biesieklette aan de Laan is er een openbare en rolstoeltoegankelijk toilet. Daarnaast beschikt het Pulchri Studio een rolstoeltoegankelijk toilet. Ook in het Zuiderpark, op het busplatform op de Leyweg zijn openbare rolstoeltoegankelijke toiletunits geplaatst in de openbare ruimte. In Scheveningen kan je voor een openbare of rolstoeltoegankelijk toilet terecht bij de Palace Promenade, deze zit binnen aan de kant van het strand. Bij het eindpunt van tramlijn 11 (zeeruststraat) en tramlijn 9 en 1 (zwarte pad) zijn rolstoeltoegankelijke toiletunits. In Kijkduin kan je terecht naast paviljoen strandtent 14 voor een toegankelijke toilet-unit. Mocht je ergens iets willen eten of drinken is het raadzaam om bij het desbetreffende restaurant te vragen of zij extra faciliteiten voor mensen in een rolstoel hebben zoals een rolstoeltoegankelijk toilet.

Eerste openbare verschoontafels in Nederland

Wist je dat de Centrale Bibliotheek, een nieuwe openbare verschoontafel heeft voor volwassenen met een beperking? De verschoontafels worden ook wel verzorgtafels of zorgtafels genoemd. Deze voorziening levert mensen met een beperking, die geen gebruik kunnen maken van de invalidentoiletten, vrijheid om erop uit te gaan. 

Naast bovengenoemde locatie zijn er ook nog twee andere openbare verschoontafels; bij Biesieklette Scheveningen Haven en bij de Sportcampus in het Haagse Zuiderpark.

Overnachten in Den Haag 

Den Haag heeft zoveel te bieden dat het niet in één dag past. Misschien is het daarom handig om een een nachtje te blijven logeren? Een groot aantal hotels in Den Haag hebben aangepaste kamers, voor een overzicht van accommodaties kan je terecht  op de website Ongehinderd. Het is raadzaam om vooraf bij het hotel na te vragen of zij aangepaste kamers hebben en over welke faciliteiten zij beschikken. 

Ongehinderd APP

Wil je meer informatie? Gebruik dan de gratis Ongehinderd-app of kijk op de website

Ongehinderd APP

Samenwerking met Stichting Voorall

The Hague Info Store werkt samen met stichting Voorall. Deze belangenvereniging bundelt de krachten van Haagse inwoners met een beperking zodat iedereen op gelijkwaardige wijze kan deelnemen aan de samenleving. Heb je specifieke vragen over wonen met een beperking in Den Haag, neem dan contact op met Voorall: 070-3655288 of via info@voorall.nl of bezoek de website van Voorall.

Contact 

Voor informatie over de toegankelijkheid in Den Haag meer informatie hieronder, of klik hier voor de zoekfunctie of neem contact met ons op: 

E-mail: vvvwinkel@thehague.com

  • WhatsApp: 06-55376853 (bereikbaar tijdens openingstijden)
Omhoog