icon filter Resono Pin 1 Resono Pin 2 Resono Pin 3
Museen

Vrijmetselarij Museum

Javastraat 2b, 2585 AM Den Haag
Favoriten
Öffnungszeiten
Jetzt geöffnet
Heute
12:00 - 17:00
Mittwoch
12:00 – 17:00
Donnerstag
12:00 – 17:00
Freitag
12:00 – 17:00
Samstag
12:00 – 17:00
Sonntag
12:00 – 17:00
Art von Museum
Andere
Favoriten

e-Tickets en reserveringen

Het Vrijmetselarij Museum is uitsluitend toegankelijk met een e-ticket, hier verkrijgbaar. Hiermee krijgt je in een groep van max. vier personen een rondleiding van een uur door de permanente presentatie. Naast andere maatregelen, inmiddels gewoonte in deze 1,5m-maatschappij, zijn tijdvakken ingevoerd om de bezoekersstromen goed te kunnen reguleren. Rondleidingen vangen aan om 12.30, 14.00 en 15.30 uur. Er kan niet zelfstandig worden rondgelopen.

In het nieuwe gebouw van de Orde van Vrijmetselaren heeft het Vrijmetselarij Museum een prominente plaats gekregen. De verzamelingen maken het museum internationaal tot de belangrijkste in zijn soort. De vrijmetselarij in Nederland wil haar gedachtegoed toegankelijk maken. Het Vrijmetselarij Museum is dan ook de etalage van de vrijmetselarij.

Bezoekers krijgen inzicht in de belangrijkste uitgangspunten van de vrijmetselarij; de eeuwenoude boodschap van respect, verdraagzaamheid en verbinding. In de diverse museumzalen zijn maçonnieke voorwerpen in verschillende wandvitrines thematisch tentoongesteld.

De 'tijdslijn' geeft de relatie weer van de vrijmetselarij met belangrijke historische gebeurtenissen op cultureel, filosofisch en politiek-maatschappelijk gebied in Nederland en Europa. De portrettengalerij sluit daar op aan. Hoogtepunt is het bezoek aan de Werkplaats of Tempel waarin men in een audiovisuele presentatie bijzondere momenten van een inwijdingsritueel te zien krijgt. De deur staat open. Welkom!

Bibliotheek
De bibliotheek van de Orde is één van de grootste en belangwekkendste bibliotheken ter wereld op het gebied van vrijmetselarij. Deze bevat meer dan een half millennium aan gedrukte publicaties vanaf het jaar 1402 tot op de dag van vandaag. Het is een unieke, in de wereld ongeëvenaarde onderzoeksbibliotheek, toegankelijk niet alleen voor diepgaande studie, maar ook voor een eerste indruk. (Alleen op afspraak te bezoeken).

Archieven
Het CMC beheert de historische archieven van de Nederlandse vrijmetselarij en de voormalige koloniën.

Tot het archief behoren ook de historische ledengegevens, die gedigitaliseerd worden om onderzoek nog gemakkelijker te maken. Dit is een goudmijn voor genealogen.

Bereikbaarheid
Bus 24 halte Alexanderplein, tram 1 halte Vredespaleis. Betaald parkeren Alexanderplein.

Nach oben