icon filter Resono Pin 1 Resono Pin 2 Resono Pin 3
Monumenten

Juliana van Stolberg

Koningin Marialaan 21, 2595 GA Den Haag
Entree
Gratis
Favorieten

Dit standbeeld van Juliana van Stolberg is nu het gedenkteken voor de meer dan 500 doden die vielen bij het geallieerde bombardement op het Bezuidenhout op 3 maart 1945. Het beeld werd oorspronkelijk opgericht als eerbetoon aan Juliana van Stolberg, de stammoeder van het Huis Oranje-Nassau. In 1930, ter gelegenheid van de 18e verjaardag van prinses Juliana, werd het beeld op het Louise de Colignyplein onthuld door de prinses in aanwezigheid van koningin Wilhelmina en koningin-moeder Emma.

Tijdens het bombardement stond het beeld midden in het getroffen gebied, maar bleef verrassend genoeg vrijwel onbeschadigd. Bij de wederopbouw van het Bezuidenhout werd besloten het beeld te verplaatsen naar de Koningin Marialaan. Sinds het 50-jarig bestaan in 1995 heeft het monument een betekenis gekregen als oorlogsmonument. Het monument stelt Juliana van Stolberg en vijf van haar zonen voor. Een van hen is Willem I (Willem de Zwijger of Willem van Oranje). Hij staat rechts van zijn moeder.

Bereikbaarheid
Tramlijn 6 stopt op zeven minuten lopen van de Reigershof en komt ook langs het centrum, Den Haag Centraal en Station Mariahoeve. Bij de boerderij zelf is geen parkeergelegenheid. Op tien minuten lopen ligt winkelcentrum Mariahoeve, waar parkeergelegenheid is. Ook bij station Mariahoeve is parkeergelegenheid. Vanaf daar bent u te voet in ongeveer 15 minuten bij de Reigershof.

Omhoog