icon filter Resono Pin 1 Resono Pin 2 Resono Pin 3
Koninklijk Den Haag

Koninklijke Stallen

Hogewal 17, 2514 HA Den Haag
Koninklijke Stallen
Favorieten

In de Koninklijke Stallen in Den Haag bevinden zich diverse rijtuigen van het Koninklijk Huis, zoals de Gouden Koets en de Glazen Koets. Ook staan hier de paarden die de koetsen trekken. De Koninklijke Stallen behoren tot het Paleis Noordeinde. De bijzondere stallen in eclectische stijl zijn in de 19e eeuw ontworpen door H.P. Vogel. De Koninklijke Stallen zijn normalerwijze niet toegankelijk voor publiek, behalve tijdens de zomeropenstelling. 

Een kijkje bij Paleis Noordeinde, de Paleistuin en de Koninklijke Stallen mag tijdens een dagje Den Haag niet ontbreken! 

Zomeropenstelling

De Koninklijke Stallen worden, naast Paleis Noordeinde, elke zomer weer een aantal dagen opengesteld voor het publiek. Bekijk hier alle informatie over de zomeropenstelling. 

Staldepartement van het Koninklijk Huis

Het Koninklijk Staldepartement maakt deel uit van het Civiele Huis van de Dienst van het Koninklijk Huis. De Stalmeester heeft de dagelijkse leiding over het staldepartement. Hij is tijdens Prinsjesdag en bij andere gelegenheden verantwoordelijk voor de Koninklijke stoet. Het Koninklijke Staldepartement werd in 1815 door koning Willem I opgericht. In 1878 werd het huidige onderkomen aan de Hogewal in Den Haag in gebruik genomen. In het Koninklijke Staldepartment bevindt zicht onder andere de galatuigenkamer. Deze worden gebruikt bij gelegenheden met een ceremonieel karakter. Voor het dagelijkse werk worden de paarden getuigd met de zogenaamde diensttuigen.

Koninklijke Stallen
Koninklijke Stallen

Koninklijke rijtuigen

In 1815 richtte koning Willem I het Koninklijke Staldepartement op wat voor het vervoer van de koninklijke familie en haar hofhouding moest zorgen. De huidige Koninklijke Stallen werden in 1879 in gebruik genomen. In de Koninklijke Stallen staat een deel van de collectie koninklijke rijtuigen die in eigen beheer worden onderhouden. Het andere deel van de collectie is te vinden op Paleis het Loo in Apeldoorn. In totaal bestaat de collectie uit zeventig rijtuigen. 

Glazen Koets

De Glazen Koets is de trots van het Koninklijk Staldepartement, en dat is niet voor niets. De Glazen Koets is het oudste rijtuig uit het Koninklijk Huis en wordt alleen bij speciale gelegenheden gebruikt. Zo was het rijtuig onder meer te zien bij het huwelijk van Prinses Juliana en Prins Bernhard en het huwelijk van Prinses Beatrix en Prins Claus. En natuurlijk te zien op Prinsjesdag. 

Koning Willem I bestelde de Glazen Koets in 1821 bij de Brusselse rijtuigbouwer Pierre Simons die het rijtuig in 1826 afleverde. De Glazen Koets die Willem I geleverd kreeg, combineerde voortreffelijk praktische en ceremoniële functies. Het rijtuig behoorde technisch gesproken tot de absolute top in de rijtuigenbouw. De rijke versieringen verleenden de juiste status aan de koninklijke gebruiker en de nationale en vorstelijke symboliek, die in veelheid en op gevarieerde wijze in en op het rijtuig was aangebracht, kon het publiek moeilijk ontgaan.

De opvallend grote koets heeft een eenvoudig gevormde donkerblauwe kast die is afgezet met een brede vergulde lijst van laurier- en eikenbladeren. De naam van de koets komt van het glas dat de prachtige, maar kwetsbare, ornamentenrand die onder de vensters op de kast van de koets is aangebracht beschermt. Het interieur is bekleed met purper en beige fluweel en voorzien van geborduurde passementen, de zitkussens zijn gevuld met een vulling van paardenhaar. De hemel is gemaakt van geborduurde beige en hemelsblauwe zijde.

Glazen Koets in de Koninklijke Stallen
Koninklijke Stallen

Paleis Noordeinde en Paleistuin

Paleis Noordeinde is het werkpaleis van Koning Willem-Alexander. Het paleis is het middelpunt van vele belangrijke gebeurtenissen in het leven van de Koninklijke Familie. Prinses Juliana en prins Bernhard en prins Constantijn en prinses Laurentien gaven elkaar hier het jawoord. Bij zo'n prachtig paleis hoort natuurlijk een koninklijke tuin.

De Paleistuin ligt verstopt tussen Paleis Noordeinde, de Koninklijke Stallen en het Koninklijk Archief. Hier kun je heerlijk tot rust komen in een oase van rust, natuur en kunst en dat midden in het centrum van Den Haag. Het Paleis Noordeinde en de Paleistuin zijn naast de Koninklijke Stallen zeker een bezoek waard! 

Bereikbaarheid

De Koninklijke Stallen zijn goed bereikbaar per auto, tram of fiets. Er zijn meerdere parkeermogelijkheden in de omgeving, zoals Parking Noordeinde in de Heulstraat en parkeergarage Parkstraat in de Oranjestraat. Vanaf Den Haag CS loop je in een kwartier naar de Koninklijke Stallen. Daarnaast stoppen verschillende trams bij halte Kneuterdijk vanwaar je binnen een paar minuten bij de Koninklijke Stallen aan de Hogewal bent.

Koninklijke Stallen Den Haag
Omhoog