icon filter Resono Pin 1 Resono Pin 2 Resono Pin 3
Kerken

Houtrustkerk

Beeklaan 535, 2562 BE Den Haag
Houtrustkerk
Favorieten

De Houtrustkerk is gelegen in de Haagse wijk Houtrust. De Houtrustkerk is gebouwd in 1936 en kreeg deze naam pas na de Tweede Wereldoorlog. De Houtrustkerk is onderdeel van de Vereniging Vrijzinnig Protestanten. De Houtrustkerk biedt veel verschillende activiteiten, van kerkdiensten tot lezingen en concerten. Daarnaast beschikt de Houtrustkerk over een bibliotheek, een cantorij en een eigen koor.

Verhaal
De Houtrustkerk is gebouwd in 1936 in opdracht van de Vereniging van Vrijzinnig Protestanten te Den Haag. De naam kwam na WO II, de kerk is vernoemd naar het deel van de stad waar de kerk stond, Houtrust. De Houtrustkerk heeft altijd deel uitgemaakt van de liberale tak van de Nederlandse Protestantse Kerk. De eerste predikant was dr. Nicolette Bruining werd gevolgd door vele andere liberale evangelische geestelijken. Ze was ook de oprichter van de VPRO en daarmee een grote naam binnen de vrijdenkende protestantse gemeenschap.

Gebouw
De Houtrustkerk, ontworpen door architect L. Bok, is gebouwd aan het Verversingskanaal bij het voormalige landgoed Houtrust achter de Westduinen. De kerk ziet eruit als een dorpskerk in een tuindorp. De kosterswoning is door een lager tussengebouw met de kerk verbonden. Het geheel is opgetrokken uit rode baksteen en bedekt met grijze dakpannen. Een torenhaan, een geschenk van het hoofdbestuur van de Liberale Vereniging, bekroont de slanke punt van de korte toren op het kerkdak. Boven de voormalige hoofdentree bevindt zich een beige gevelsteen met het monogram van Christus, Alfa en Omega, korenaren en druiven. De kerk heeft negen hoge glas-in-loodramen met achttien glas-in-loodarmen geschonken door provinciale en gemeentelijke afdelingen van de VVH. In 1965-1966 werd het interieur van de Houtrustkerk gemoderniseerd onder leiding van architect Harbert Reitsma.

Bereikbaarheid
De Houtrust Kerk is gelegen in Houtrust in Den Haag en is goed bereikbaar met diverse vervoersmiddelen. Met de auto is de Houtrustkerk goed bereikbaar, maar tussen 18.00 en 24.00 uur moet u in de directe omgeving betaald parkeren. Er is nog gratis parkeergelegenheid aan de Houtrustweg in het deel Vogelwijk (ter hoogte van Bosjes van Poot). Daarnaast is de Houtrustkerk uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer.

Omhoog