icon filter Resono Pin 1 Resono Pin 2 Resono Pin 3
Kerken

Kloosterkerk

Lange Voorhout 4, 2514 ED Den Haag
Kloosterkerk kerk glas in lood
Favorieten
Kloosterkerk Den Haag
Kloosterkerk preker
Kloosterkerk kroonluchter

De Kloosterkerk is een protestantse kerk aan het Lange Voorhout in het centrum van Den Haag. Het is een monumentale kerk uit de late gotiek, die hoorde bij een Dominicaner klooster dat rond 1400 gesticht werd. Na de opkomst van de reformatie is de kerk langdurig in onbruik geraakt, maar sinds 1617 tot nu toe is de Kloosterkerk steeds als protestante kerk gebruikt. In 1625 lieten Frederik Hendrik en Amalia van Solms in deze kerk hun huwelijk inzegenen. Bijzonder aan de Kloosterkerk is het prachtig gebrandschilderde mozaïek van het Avondmaal in de Apostelkapel. Het prachtige pand, het brede aanbod aan activiteiten en de rijke historie maken een bezoek aan de kerk zeker de moeite waard. En als je op zondagochtend gaat kom je misschien leden van de koninklijke familie nog tegen die met enige regelmaat een bezoek brengen aan de zondagse kerkdienst in de Kloosterkerk in Den Haag.   

Bezichtiging Kloosterkerk 
In de maanden mei tot en met september van dinsdag tot en met zaterdag tussen 12:00 en 16:00 uur kun je de Kloosterkerk bezoeken. Er is een kerkwacht die tekst en uitleg kan geven over de rijke historie van de Kloosterkerk en optreedt als gastvrouw of -heer namens de Kloosterkerk-gemeente. Ook kun je een film bekijken die in tien minuten informatie geeft over de geschiedenis en de huidige levendige Kloosterkerk-gemeente. Daarnaast biedt de Kloosterkerk te midden van het levendige en rumoerige Den Haag een plaats voor rust en bezinning. Ook is er af en toe een rondleiding door de Kloosterkerk onder leiding van een kundige gids. 

Cantatediensten in de Kloosterkerk 
Iedere laatste zondag van de maand heeft de eredienst in de Kloosterkerk een bijzonder karakter. Dan voeren het Residentie Bachkoor of het Residentie Kamerkoor en het Residentie Bachorkest een cantate uit van J.S. Bach. Solisten, koor en orkest staan onder leiding van Jos Vermunt. De cantate vormt een wezenlijk onderdeel van de dienst, zoals die door Bach bedoeld is. De uitvoeringen zijn van hoog niveau en de kerkdiensten worden dan ook erg goed bezocht. De dienst begint om 10:30 uur.

Toegankelijkheid Kloosterkerk voor mensen met een beperking
Om iedereen optimaal te kunnen laten genieten van een bezoek aan de Kloosterkerk zijn voor mensen met een handicap, lichamelijke beperking, mobiliteits en/of visuele beperking een aantal faciliteiten beschikbaar. Meer weten over de exacte mogelijkheden voor gehandicapten en toegankelijkheid? Neem dan alvorens je bezoek contact op met de Kloosterkerk

Bereikbaarheid 
De Kloosterkerk is zowel met de auto als met het openbaar vervoer prima te bereiken. Verschillende trams en bussen stoppen bij halte Kneuterdijk en halte Buitenhof. Parkeren kan in de dichtstbijzijnde parkeergarage Noordeinde in de Heulstraat of in parkeergarage Parkstraat. 

Kloosterkerk erker
Kloosterkerk overview interieur
Kloosterkerk banken
Kloosterkerk interieur

Activiteiten 
De Kloosterkerk is geworteld in de protestants-christelijke traditie. De kerk is verbonden met de Protestante Gemeente te 's-Gravenhage. De Kloosterkerk is een kerk voor alle generaties en een grote diversiteit aan bezoekers heeft. De wekelijkse kerkdiensten op zondag vormen het kloppende hart van de Kloosterkerk. Daarnaast worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Elke woensdag is er de Vesper, een avondgebed waarin wordt voorgegaan door een gemeentelid. Ieder jaar worden er verscheidene series diensten met een bijzonder thema gehouden. Ook zijn er diensten en activiteiten speciaal voor kinderen en jongeren. De Kloosterkerk biedt ook diverse cursussen en groepsgesprekken.  

Koormuziek in de Kloosterkerk 
Op initiatief van Hans Jansen werd in 1987 de concertserie Koormuziek in de Kloosterkerk opgezet. Tijdens deze concertserie werd vocale kerkmuziek uitgevoerd die door de lengte of door het concerterende karakter niet in de wekelijkse kerkdiensten paste. Naast a capella koormuziek wordt regelmatig muziek uitgevoerd met vocale solisten en instrumentale begeleiding. Tegenwoordig is het repertoire verbreed en is er naast de traditionele kerkmuziek meer ruimte gekomen voor een breder en gevarieerd aanbod aan koormuziek. Kijk voor de concertagenda van Koormuziek in de Kloosterkerk op de website van de Kloosterkerk.

Kloosterkerk
Kloosterkerk
Omhoog