icon filter Resono Pin 1 Resono Pin 2 Resono Pin 3
Restaurants

Kasteel de Wittenburg

Landgoed De Wittenburg 1, 2244 BV Wassenaar
Keuken
Frans
Type maaltijd
Diner
Contact
070 515 1500
Favorieten

Kasteel de Wittenburg is gelegen in een bosrijke omgeving op slechts enkele kilometers van het centrum van Den Haag. Het kasteel beschikt over een aantal exclusieve representatieve zalen voor zowel receptie, vergadering, lunch en diner. Uniek is de Oranje Nassau Zaal met een capaciteit tot 400 personen. Het kasteel beschikt tevens over acht ruime, elegante kamers en twee suites voorzien van alle moderne comfort. Ook is er een gratis parkeergelegenheid aanwezig voor ruim 200 auto’s. De historische ambiance, het prachtige terras en tuin maken het kasteel tot een prachtige locatie voor evenementen, huwelijken en feesten. Het biedt de perfecte mix van exclusiviteit, stijl, traditie en modern comfort.

Historie
Het landgoed Wittenburg komt begin 1899 in handen van de jonkheer Helenus Marinus Speelman. Speelman laat het oude huis op het landgoed afbreken en op die plek een buitenhuis, ontworpen door architect J.J. Nieukerken, bouwen. Na het overlijden van jonkheer Speelman in 1910, blijft zijn vrouw tot 1934 in het kasteel wonen. Na het overlijden van mevrouw Speelman brak er een moeilijke tijd aan voor Kasteel de Wittenburg. Tijdens de Tweede Wereldoorlog woonden Duitse officieren in Kasteel de Wittenburg. Na de bevrijding namen voor kort de Canadezen intrek in het kasteel. Toen de Canadezen vertrokken, was er een grondige opknapbeurt nodig om het kasteel weer bewoonbaar te maken. In de daaropvolgende jaren namen verschillende bekende personen hun intrek in het kasteel. Op de gemeenteraadsvergadering van 1 juli 1955 besloot gemeente Wassenaar het landgoed te kopen.

Het kasteel
Kasteel de Wittenburg is ontworpen door de architect J.J. Nieukerken, die ook het Tropenmuseum in Amsterdam en het landgoed Duin en Kruidberg in Santpoort heeft ontworpen. Om ideeën op te doen werden er reizen gemaakt naar Brugge, Oudenaerde, Fontaineblue, Blois, Chambord, Leeuwarden en Amsterdam. Na verschillende afgekeurde ontwerpen maakt architect van Nieukerken een ontwerp dat werd goedgekeurd. Het kasteel werd gebouwd door H. Mulder Hansz. Sommige onderdelen voor Kasteel de Wittenburg werden uit af te breken huizen uit onder andere Amsterdam en Den Haag gehaald. Jonkheer Speelman was zo vervuld van zijn grootse plan, dat hij voortdurend aanwezig was op het bouwterrein. Dat was vaak de aanleiding tot grote moeilijkheden waarbij de bouw moest worden gestaakt en het bestek tussentijds moest worden gewijzigd.

Landgoed Wittenburg
Het bosgebied waar Kasteel de Wittenburg in te vinden is, werd vroeger het Groot Hoefijzer genoemd. De eigenaar rond 1600 was Jan Pieterz, ook eigenaar van de bierbrouwerij ‘In ’t Witte Hoefijzer’. Het gebied kwam na een aantal verkopen in bezit van de steenfabrikant C. Schiffer van Bleyswijk en zijn vrouw Suzanna de Wildt. Na een verbouwing in 1855 vernoemde Schiffer het nieuwe huis naar zijn echtgenote: De Wiltenburg. De naam werd snel daarna vervormd tot Wittenburg.

Omhoog