icon filter Resono Pin 1 Resono Pin 2 Resono Pin 3
Kerken

Paleiskerk

Paleisstraat 8, 2514 JA Den Haag
Paleiskerk Den Haag
Contact
070 365 7992
Bezoek website
Favorieten
Paleiskerk Den Haag

De Paleiskerk is een karakteristiek historisch pand in het centrum van Den Haag, nabij Paleis Noordeinde. De kerk werd in 1885-1886 in neoromaanse stijl gebouwd naar plannen van architect K. Stoffels. Het vrijstaande pand is een van de rijke laat 19e eeuwse panden in de gebogen Paleisstraat. De kerk is nu beschikbaar voor evenementen tot 200 personen zoals concerten, congressen, recepties en diners.

Geschiedenis
Al in 1630 werd de eerste generatie baptisten waargenomen in Den Haag. Ze werden vervolgd tot in de 17e eeuw, in de 18e eeuw verdween de gemeenschap bijna volledig. In de tweede helft van de 19e eeuw wist de gemeenschap zich echter te herstellen en werd in 1885-1886 de Paleiskerk gebouwd. De gemeente groeide door de groeiende bevolking in Den Haag, maar ook door de overgang van liberale hervormers naar de baptisten. Tot op de dag van vandaag is de Paleiskerk de zetel van de Haagse baptistengemeente. Ze bieden onder meer kerkdiensten, buurtavonden en kringen aan.

Gebouw
De Paleiskerk is een eenbeukige kerk gebouwd in 1885/1886 naar een ontwerp van architect K. Stoffels. De kasteelkerk is een zeldzaam voorbeeld van neoromaanse architectuur in Den Haag. Kenmerkend is de karakteristieke gevel met in het midden een monumentaal roosvenster. De Paleiskerk werd in 2002 heropend na een uitgebreide restauratie door architect Laurens Vis. Het interieur van de kerk is opvallend rustig, licht en open. Het houten plafond van de parochiezaal springt meteen in het oog.

Kamers
De Paleiskerk heeft verschillende kamers die gehuurd kunnen worden. De Parochiezaal, Tuinkamer, Parapluzaal, Parochieraadszaal en Receptiezaal kunnen afzonderlijk of samen gehuurd worden. De zalen zijn van 35 m2 tot 240 m2 en kunnen gebruikt worden voor maximaal 200 personen. Alle kamers hebben een bijzonderheid, de koepelkamer kijkt uit op de parochiezaal, waar een karakteristiek houten plafond de kamer siert. Het tuinmeubilair biedt veel lichtinval dankzij de grote raampartijen. De Paleiskerk biedt huurders meerdere sanitaire voorzieningen, een vrije keuze aan restaurants en twee parkeerplaatsen in de directe omgeving.

Bereikbaarheid
De Paleiskerk bevindt zich in het centrum van Den Haag, vlakbij het Mauritshuis. De Paleiskerk is bereikbaar met verschillende vervoermiddelen. De Paleiskerk heeft twee parkeergarages in de buurt en is daardoor goed bereikbaar met de auto via de N440, A4, A12 en A13. Ook met het openbaar vervoer is de Paleiskerk goed bereikbaar. Bussen 22, 24 en tram 1 stoppen nabij de Paleiskerk.

Omhoog