icon filter Resono Pin 1 Resono Pin 2 Resono Pin 3
Parken en bossen

Landgoed Ockenburgh

Monsterseweg, 2553 RL Den Haag
Landgoed Ockenburg
Favorieten
Villa Ockenburg

Landgoed Ockenburgh is een ruim 350 jaar oud landgoed gelegen tussen Loosduinen en Kijkduin in Den Haag. Het landgoed was ooit eigendom van dichter Jacob Westerbaen die een prachtige villa midden op het landgoed liet bouwen. Sinds 1990 is het landgoed een beschermd natuurmonument en kun je hier gratis wandelen. Maar ook fietsen of paardrijden is hier goed mogelijk op de daarvoor aangelegde paden. Honden zijn aangelijnd welkom. Het kenmerkende hyacintenbos, waar in april wilde hyacinten bloeien, is zeker een bezoek waard.

Villa Ockenburgh 
De villa op Landgoed Ockenburgh is in 1654 gebouwd in opdracht van de toenmalige eigenaar dichter Jacob Westerbaen. De grote witte in classicistische landschapsstijl ontworpen villa met enorme oprijlanen is een opvallend verschijnsel in dit natuurgebied. De villa wordt afgebakend van de rest van het gebied door de enorme tuin. In de tuin zijn nog meerdere gebouwen te bewonderen. 

Hyacintenbos 
Het hyacintenbos op Landgoed Ockenburgh stond voorheen bekend als het Santvoortsche Bosch, wat bij het landgoed hoorde toen het samen ging met het aangrenzende Landgoed Santvoort. Het gebied heeft vele wandelpaden en ligt in de Haagse duinen ten zuiden van Loosduinen. In april bloeit het bos op tot een prachtig gebied vol wilde hyacinten, vandaar ook de verandering in naam. Het gehele natuurgebied bestaat uit onverharde wandelpaden en je vergeet hier dat je in een drukke stad bent. De stilte en natuur overheersen en je verdwaalt hier gemakkelijk. Een prachtig stukje natuur in Den Haag!

Kinderroute Kabouterpad
De route is gemarkeerd met kabouterpaaltjes. De kabouters wijzen je de weg van paaltje naar paaltje. Langs het pad zijn nog meer kabouter taferelen te ontdekken. De route is ca. 1 km en geschikt voor alle leeftijden. Leuk om met het gezin, opa en oma, oppas, dagopvang, schoolklas of tijdens een kinderfeestje te bewandelen.

Bij de kas achter de villa is een kaboutertas voor € 5,- te koop. Het herbruikbare rugzakje is gevuld met een kaboutermuts, een kaboutervergrootglas, pakje drinken en een stuk fruit.

Opening Kabouterpad rondom Villa Ockenburgh

Bereikbaarheid 
De hoofdingang van Landgoed Ockenburgh bevindt zich aan de Monsterseweg in Den Haag. Vanaf de oprijlaan van de villa kan je gemakkelijk het natuurgebied inwandelen. Parkeren is mogelijk op het parkeerterrein aan het begin van de oprijlaan naar de villa. Ook is het landgoed goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf Den Haag Centraal Station kan je met tram 3 richting Loosduinen (uitstappen bij halte Pisuissestraat) het gebied bereiken. Het is dan nog een kleine twee minuten wandelen naar de ingang van het landgoed.

Omhoog