icon filter Resono Pin 1 Resono Pin 2 Resono Pin 3
Bezienswaardigheden

Venduehuis

Nobelstraat, 2513 BC Den Haag
Venduehuis
Vandaag
10:00 - 16:00
Dinsdag
10:00 – 16:00
Woensdag
10:00 – 16:00
Donderdag
10:00 – 16:00
Vrijdag
10:00 – 16:00
Aantal personen
1-20, 21-50
Gezelschap
Bedrijfsuitje, Familie-uitje, Teamuitje, Vriendenuitje
Soort activiteit
Rondleiding
Bezoek website
Favorieten

De verenigde notarissen in de stad Den Haag waren de eersten in Nederland die een 'Venduehuis der Notarissen' oprichtten. Dat was in 1811. In januari 1812 gingen de eerste veilingactiviteiten van start vanuit het pand aan de Nobelstraat waar het veilinghuis nog steeds is gevestigd. Het veilinghuis is tot op de dag van vandaag eigendom van de Vereniging der Notarissen te 's-Gravenhage.

Locatie
Het Venduehuis is gevestigd in de voormalige burgemeesterswoning aan de Nobelstraat. De straat komt voor op een 15e eeuwse stadsplattegrond van Den Haag en dankt z'n naam aan de nobele lieden die er vanaf de 15e eeuw woonden. Onder hen diverse burgemeesters en vader en zoon Christiaan en Constantijn Huygens, de bekende wiskundigen/astronomen en secretarissen van Staat.

Historische veilingen
Het Venduehuis is het decor geweest van diverse belangrijke, historische veilingen. Zo werden in 1878 de paarden geveild die tot dan toe de paardentrams hadden getrokken. Zij werden overbodig toen de elektrische tram zijn entree maakte. In het begin van de 20e eeuw werden veel viskotters afgeslagen en in 1983 werd 'Babylon' geveild. Voor dit markante winkelcomplex, gelegen naast het Centraal Station, moest destijds 100 miljoen gulden worden betaald.

Rondleidingen
Altijd al eens kijkje willen nemen achter de schermen bij een veilinghuis? Het Venduehuis biedt aan individuele geïnteresseerden en aan groepen die mogelijkheid. Rondleidingen voor individuele bezoekers worden gehouden op maandag of vrijdag in weken waarin kijkdagen voor veilingen zijn georganiseerd. Minimum aantal deelnemers is tien personen. Voor groepen vanaf 15 tot 40 personen is het ook mogelijk op andere weekdagen een rondleiding aan te vragen. De rondleidingen duren gemiddeld 1,5 uur en de bedragen ongeveer 10 euro per persoon. Rondleidingen zijn ook uit te breiden met een lunch- of thee-arrangement.

Vergaderingen
Het Venduehuis beschikt over een aantal unieke zalen die gebruikt worden voor business meetings, borrels, feestelijke presentaties, symposia en ontvangsten op maat. Een exclusief diner te midden van kunst en antiek hoort ook tot de mogelijkheden.

Openingstijden
Het Venduehuis is geopend van maandag tot en met vrijdag. Tijdens kijkdagen en veilingen gelden afwijkende openingstijden. Taxatie en inbreng van goederen is mogelijk op werkdagen tussen 9:30 en 16:30 uur. Mondelinge taxatie of het inbrengen van meerdere stuks kan alleen op afspraak, dit om er zeker van te zijn dat de expert in kwestie voor jou beschikbaar is.

Omhoog