icon filter Resono Pin 1 Resono Pin 2 Resono Pin 3
Kerken

Paschaliskerk

Wassenaarseweg 53, 2596 CL Den Haag
Favorieten

De kerk Saint Paschalis Baylon werd gebouwd tussen 1919 en 1921. De kerk is vernoemd naar de Spaanse heilige Paschalis Baylon.

Architecturale stijl
De kerk is een goed voorbeeld van de traditionalistische bouwstijl van A.J. Kropholler, die nog nooit zo'n grote kerk had gebouwd. Alle muren zijn van baksteen, op enkele natuurstenen elementen na. Rondom de kerk staan ​​nog enkele woningen van dezelfde architect. Het ommuurde gebied is bijna vierkant, de kerk staat schuin met de deur naar het westen op de hoek Neuhuyskade en Wassenaarseweg. Het koor bevindt zich dus aan de oostzijde. Het pseudo-basiliaanse schip heeft een houten koepel ondersteund door een houten constructie. Alleen het koor is gewelfd. Het domineert de omliggende wijk door zijn karakteristieke toren en ligging op de hoek van het Jozef Israelsplein.

Meubels en kunstwerken
Het schip is erg breed omdat Kropholler wilde dat de dominee en het altaar voor iedereen duidelijk zichtbaar waren. De gangen zijn smal en donker. De noordelijke eindigt in de preekstoel, de zuidelijke in een zijaltaar met een retabel gewijd aan Sint Paschalis Baylon met een schilderij van Lodewijk Schelfhout.

In en om de kerk zijn diverse andere kunstwerken aangebracht, waaronder een reliëf boven de ingang van Lambertus Zijl, een preekstoel, een doopvont, kruiswegstaties en een schip van de gebroeders Leo en Jan Eloy Brom als beelden van Jacques en Johanna Sprenkels. De kerkbanken en ander meubilair evenals de kroonluchters zijn ontworpen door de architect.

Omhoog