icon filter Resono Pin 1 Resono Pin 2 Resono Pin 3
Musea

De Mesdag Collectie

Laan van Meerdervoort 7-F, 2517 AB Den Haag
Vandaag
-
Woensdag
10:00 – 17:00
Donderdag
10:00 – 17:00
Vrijdag
10:00 – 17:00
Zaterdag
10:00 – 17:00
Zondag
10:00 – 17:00
Openingstijden

1 januari t/m 31 maart 2023 : Vrijdag, zaterdag en zondag van 10 tot 17 uur.

1 april t/m 30 april 2023 : Woensdag t/m zondag van 10 tot 17 uur.

1 mei t/m 31 december 2023 : Vrijdag, zaterdag en zondag van 10 tot 17 uur.



Het museum is gesloten op de volgende dagen:

Koningsdag (27 april)

Eerste Kerstdag (25 december)

Nieuwjaarsdag (1 januari)
Museum genre
Historisch, Kunst
Contact
070 362 1434
Bezoek website
Favorieten

De Mesdag Collectie in Den Haag, voorheen Museum Mesdag genoemd, herbergt al sinds 1887 een uitzonderlijke verzameling 19e-eeuwse kunst in het voormalige woonhuis van zeeschilder Hendrik Willem Mesdag en Sientje Mesdag-van Houten. Tot op de dag van vandaag behoort de collectie, met haar vele schilderijen van de Haagse School en van de Franse School van Barbizon, tot de belangrijkste in haar soort.

Mesdag
Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) was een vooraanstaand schilder van de Haagse School. Aanvankelijk was hij zakenman, maar op 35-jarige leeftijd ging hij zich geheel aan de schilderkunst wijden. Mesdag specialiseerde zich als zeeschilder. Zijn beroemde Panorama Mesdag bevindt zich nog steeds in de Zeestraat, vlakbij De Mesdagcollectie. Zijn vrouw Sientje Mesdag-van Houten schilderde ook, zij maakte vooral landschappen en stillevens. Daarnaast waren zij grote kunstverzamelaars. Vanaf 1866 bouwde Mesdag samen met Sientje een uitzonderlijke collectie op, van kunstenaars die zij bewonderden en kunst die hen bewoog.

Collectie
De Mesdag Collectie valt sinds 1991 onder het beheer van het Van Gogh Museum in Amsterdam. De collecties van beide musea vormen samen een belangrijke verzameling van 19e-eeuwse kunst. Vincent van Gogh was een groot bewonderaar van de School van Barbizon en de Haagsche School, waarvan Hendrik Willem Mesdag vele schilderijen in zijn verzameling had. Het zwaartepunt van De Mesdag Collectie wordt gevormd door schilderijen van de Franse School van Barbizon. Deze verzameling in Den Haag is de grootste en belangrijkste in haar soort buiten Frankrijk, met meesterwerken van kunstenaars als Camille Corot, Charles-François Daubigny en Théodore Rousseau. Ook bevat de collectie veel kunst van de Haagsche School, waartoe Mesdag zelf ook behoorde. Deze verzameling bevat prachtige werken van onder anderen Mesdags jeugdvriend Josef Israëls en collega-kunstenaars Anton Mauve, Jan Hendrik Weissenbruch en de gebroeders Jacob, Willem en Matthijs Maris. Mesdag had een voorkeur voor losse en schetsmatige werken, waarin het maakproces van een schilderij of tekening nog te zien is. Naast het museum ligt het voormalige woonhuis van de Mesdags, dat je kunt huren voor vergaderingen en evenementen. 

Activiteiten
In het museum worden diverse activiteiten georganiseerd. Zo zijn er rondleidingen en lezingen. Ook kun je een picknickmand bestellen en genieten van de zonnige tuin, met uitzicht op het Vredespaleis.

Prikkelarm genieten?
Wil je de collectie van Mesdag prikkelarm bekijken? Dit kan één keer in de maand. Ga voor meer informatie, data en reserveren naar de website.

Partner van Cultuur aan Zee
Wereldberoemde meesterwerken en een jaarrond uniek cultureel programma in Den Haag, dat is Cultuur aan Zee. Wil je een handig overzicht van het tijdelijke en permanente aanbod in de stad aan zee, kijk dan hier.

Bereikbaarheid
Het museum is toegankelijk voor rolstoelen en gemakkelijk te bereiken met zowel de auto als het openbaar vervoer. Tram 1 en bus 24 stoppen bij de halte "Vredespaleis". In de omgeving van het museum geldt betaald parkeren.

Omhoog