Warom De Haag

Wellekom in De Haag, de kauninklijke stad an zei! Sommige plekke slùit je voâh altèd in je hagt, en De Haag is daah un van. De intâhnasjaunale stad van vrede en rech; nieuwe stèle en âhwe meistegs; exautiese keuke en Hollandse vishave; stgande en waunplaats van de kauning en kauningin; Hagenaahs en Hageneize.

Stad an zei

De Haag is de enige graute Neidâhlandse stad an zei. Op 15 minute afstand van de historiese binnestad ervaah je hieâh, met maah liefs 11 kilaumeitâh stgand, vieâh sèzoene lang ut ultieme vekansiegevoel. Ut Haagse stgand is de ideijale plek om ùit te waaie. Maak un lange wandeling langs de zei. Flaneâh auvâh de venieuwde Pieâh, draaie un rondje innut reuzerad en laup auvâh de boelevâh naah de Scheiveningse havûh. Of geniet gewaun van de zon innun van de veile gezellage stgandpavejoes. Maah ut Haagse stgand biedt auk onvewachte ekstra’s: ut is dé plek voâh spogte as bietsjvolleybal en kitesurrefûh. Ut is zellufs de beste surrefspot an de Noâhdzei.

Kauninklijke stad

De Haag is nie enkelt de waun- en werrekplek van de kauning. Ut is auk un kauninklijke stad met allure dankzè de veile historiese monumente, waun– en werrekpalèze, Kauninklijke roetes en patsâhbakûh. De Kauninklijke Familie kajje zaumaah teigenkaume op stgaat of in ein van 'hun' winkeltjes. Palès Noâhdènde is tradisiegetrâh ut werrekpalès vannut staatshauf, de kauning. En kauning Willem-Alexandâh hep, net zauas zèn voâhgangstâh prinses Beatrix, ut Haagse Palès Hùis te Bosch as residensie gekozûh. In de zaumâh zèn zauwel palès Noâhdènde as de Kauninklijke Stalle un kogte periaude geaupend voâh individeweile bezoekâhs. (Ut antal tikkets is bepâhrek en ken pas kogt van tevore wogde besteld). De palèstùin is gratis toegankelijk en zaumâh en wintâh voâh publiek geaupend.

Stad van Vrede & Rech

Met ut Vreidespelès as klopped hagt is De Haag de intâhnasjaunale stad van vrede en rech. Hieâh werreke iedere dag dùizende mense an un vèligâh en rechvaahdegâh wereld en kaume ùit alle winstreike mense om met elkaah mondiale praubleme op te lossûh. Voâh iederein, nâh en in de toekomps. De Haag is dan auk un laugiese plek voâh intâhnasjaunale konferensies. Innut velengde van de rechspraak wogt in De Haag in rùim 160 intâhnasjaunale oâhganisasies auk volop gewerrek an intâhnasjaunale vèlighèdsissues. Zauas doâh de OPCW, de oâhganisasie voâh ut vebod op chemiese wapes, die in 2013 de Naubelleprès voâh de Vrede kreig.