icon-share icon-external icon-chevron icon-arrow icon-list icon-location icon-navigate Sluiten facebook twitter linkedin whatsapp instagram youtube search cloud fog sun light snow rain Locationv2 save icon-chevron-left icon-chevron-right Chat icon-walking-time
Classical music

Residentie Bachkoor Ode aan de Vrijheid

Bookmark
13 Jun
District
Other neighborhoods

De bijdrage van het Residentie Bachkoor aan de viering van 75 jaar vrede en vrijheid is een combinatie van stukken die de vrijheid bezingen, ingebed in een totaalprogramma waarin wordt stilgestaan bij de (on)vrijheid in verleden, heden en toekomst.

Benjamin Britten

De bijdrage van het Residentie Bachkoor aan de viering van 75 jaar vrede en vrijheid is een combinatie van stukken die de vrijheid bezingen, ingebed in een totaalprogramma waarin wordt stilgestaan bij de (on)vrijheid in verleden, heden en toekomst.
Op verschillende manieren – indrukwekkend, overweldigend en feestelijk – illustreert de muziek de betekenis van vrijheid en dat die vrijheid niet vanzelfsprekend is. ‘Your life is yours, for which they died’ uit Ballad of Heroes van Benjamin Britten verwoordt dit krachtig. Britten zette deze woorden op muziek in 1939 als een waarschuwing en een oproep de vrijheid vast te houden. De waarschuwing wijst vooruit naar zijn bekende War Requiem uit 1962. Anton Bruckners Te Deum is een krachtige versie van de dankhymne die door de geschiedenis heen is gebruikt om vredesverdragen te vieren. Bruckner noemde zijn versie de ‘Stolz meines Lebens’ en collega Gustav Mahler noemde het een stuk ‘für Engelzungen’. Het slotdeel van de Negende Symfonie van Ludwig van Beethoven behoeft geen toelichting. In Beethovens 250ste geboortejaar inspireert deze ode die de basis voor vrede bezingt en een opdracht is aan de wereld, nog altijd.

Ode aan de vrijheid

Voor en tussen de muziek zijn de resultaten van een educatietraject te zien en te horen. Scholieren worden uitgedaagd de teksten en de muziek van ‘Ode aan de Vrijheid’ te vertalen naar beelden. Deze beelden worden tentoongesteld en toegelicht als een integraal onderdeel van het concert. Na de muziek wordt buiten de zaal verder gevierd, begeleid door jazzklanken, de soundtrack van de bevrijding 75 jaar geleden.

Programma o.a.

Benjamin Britten – Ballad of Heroes
Anton Bruckner – Te Deum
Ludwig van Beethoven – Symfonie nr. 9, slotkoor

Uitvoerenden:

Residentie Bachkoor
Promenade Orkest
Heleen Koele - sopraan
Wilke te Brummelstroete - alt
Bernard Loonen - tenor
Pieter Hendriks - bas
Jos Vermunt - dirigent

Concertinleiding 19.15-19.45 in de Havenfoyer:

een lezing over de 9e symfonie van Beethoven door Hugo Bouma (www.hugobouma.nl) (kaartprijs € 5,- / jongeren en Vrienden RBE gratis). 

Afterconcert:

Na afloop van het concert is er nog een naprogramma door Jazz Delight die swingende werken zullen spelen van 75 jaar geleden. (https://jazzdelight.jouwweb.nl)

Graffiti tentoonstelling scholieren over het thema ‘Vrijheid’ in de foyers:

In de foyers van het Zuiderstrandtheater is er een tentoonstelling van het graffitiwerk n.a.v. de educatie workshop over het thema vrijheid van o.a. het Haganum en Sorghvliet.

 

 

Dates and Times

Sat 13 Jun
20:00
€ 15,00 - € 35,00
Price € 15,00 - € 35,00