Attraction Musée Jeunes

Musée Porte des prisonniers

Buitenhof 33, La Haye

Vente de billets

Prix
Type de billet Prix
Prix régulier € 10
Billet jeunesse

Emplacement

sélectionner sur la carte sélectionner sur la carte

Heures d'ouverture

Heures d'ouverture
Jour de la semaine Heures d'ouverture
lundi Fermé
mardi 10:00 - 17:00
mercredi 10:00 - 17:00
jeudi 10:00 - 17:00
vendredi 10:00 - 17:00
samedi 12:00 - 17:00
dimanche 12:00 - 17:00

Musée Porte des prisonniers est ouvert le lendemain de Noël (de 12h00 à 17h00) et le réveillon du Nouvel An (de 12h00 à 16h00).

Moyenne

4,3

Google Avis

 • Leo J.F. de Ruiter

  De Gevangenepoort, als je na de rondleiding het fijne weet en met name het doel en hoe er opgetreden werd, durf je geen 5 sterren voor uitmuntend meer te geven. Hoewel het wellicht met al het gespuis, heet nu zware criminaliteit, dat rondloop ook prima zou werken, maar de historie en antieke overblijfselen en wetenswardigheden moet hier toch de overhand hebben. In de 13de eeuw, als de poort wordt gebouwd, is het de enige toegang van de Plaats naar het voorplein van het Haagse Binnenhof. Het Binnenhof met zijn nu zo bekende Ridderzaal wordt gebouwd als jachtslot. Het ontwikkelt zich tot de belangrijkste woning van de graven van Holland, die over Noord- en Zuid-Holland en Zeeland regeren. Het Binnenhof is eerst een soort kasteel, met stevige stenen gebouwen, maar het heeft geen dikke kasteeltorens of hoge weermuren met kantelen. Wel ligt er een dubbele gracht om het Binnenhof. Ook wordt naast het Binnenhof een meertje uitgegraven, de huidige Hofvijver. Via drie poortgebouwen is het hofterrein te bereiken. Eén van die poorten is de Gevangenpoort. De twee andere poorten zijn later afgebroken. Begin 1400 krijgt de poort er een functie bij: gevangenen van de graaf worden hier opgesloten. Later dient de poort ook als gevangenis voor het Hof van Holland. Uiteindelijk wordt de Gevangenpoort een soort staatsgevangenis. De Gevangenpoort van destijds is niet te vergelijken met de gevangenis van nu, waar gedetineerden soms vele jaren hun straf uitzitten. In de Poort bleef men verhoudingswijze kort, maar er was wel een ‘Pijnkelder’ daar worden verdachten ondervraagd. Dat gebeurt meestal weinig zachtzinnig: vaak martelt men de verdachten om ze een bekentenis af te dwingen. De verdachten worden door de beul afgeranseld of op een pijnbank uitgerekt. De politicus Cornelis de Witt is een van de verdachten die door middel van foltering aan de tand wordt gevoeld. Vaak legt men onder invloed van de helse pijnen een bekentenis af. Wel kunnen de rechters pas tot een veroordeling overgaan als de verdachte die bekentenis vervolgens ook zonder pijniging aflegt. Nadat de laatste gevangenen in 1828 naar een nieuwe gevangenis aan de Prinsegracht worden overgebracht, komt de Gevangenpoort leeg te staan. Zo nu en komen mensen de oude gevangenis bekijken. Ze worden dan rondgeleid door een conciërge. In 1882 wordt de Gevangenpoort een officieel museum. Inmiddels is de Gevangenpoort een van de bekendste monumenten van Den Haag. Voor slechts €16 bezoekt u Museum de Gevangenpoort, het Haags Historisch Museum (waar u o.a. de tong en vinger van de gebroeders De Witt kunt bezichtigen, die vlak voor de Gevangenpoort werden gelyncht), Galerij Prins Willem V, Museum Bredius en het bezoekerscentrum onder de Ridderzaal (rondleiding niet inbegrepen). Ook krijgt u korting bij enkele horecagelegenheden in het centrum. Het passe-partout kunt u aan de kassa kopen.

  il y a 3 mois
 • Eef Roeleveld

  Geweldige rondleiding tijdens de Haagse Museumnacht. De verhalen over de lynchpartij van de gebroeders de Witt. Ook de donkere cellen en de verhalen over de straffen zijn heftig. Veel authentieke martelwerktuigen spreken de verbeelding aan. Ook tijdens Halloween kun je hier flink griezelen.

  il y a un mois
 • Brittany Veenstra

  Interessante geschiedenis zou wel een toer willen doen dat je alle gevangenissen en hofjes kan bezichtigen maar ook de ruimtens die in gewone toeren niet te zien zijn te kunnen bezichtigen

  il y a un mois
 • Tammo ter Hark

  Zeer indringende vertelling. Mogelijk zijn we tegenwoordig watjes, want we kwamen er misselijk en terneergeslagen vandaan. Je moet het misschien wel gezien hebben, maar ik ga niet nog een keer.

  il y a un mois
 • Rens van Echtelt

  Vandaag op 2 mei 2018 was ik in het museum. Ik vond het een heel mooi museum en de rondleiding was heel interessant. De gids kon het leuk vertellen. Ik was de eerste bezoeker die wist wat een rakker was in de middeleeuwen. Bij de guillotine zag ik de bloedsporen nog.

  il y a un mois