icon filter Resono Pin 1 Resono Pin 2 Resono Pin 3
Musea

Haags Historisch Museum

Korte Vijverberg 7, 2513 AB Den Haag
Haags Historisch Museum
Vandaag
10:00 - 17:00
Dinsdag
10:00 – 17:00
Woensdag
10:00 – 17:00
Donderdag
10:00 – 17:00
Vrijdag
10:00 – 17:00
Zaterdag
11:00 – 17:00
Zondag
11:00 – 17:00
Bekijk de openingstijden van het museum op bijzondere feestdagen op hun website
Museum genre
Historisch
Contact
070 364 6940
Bezoek website
Favorieten

Haags Historisch Museum toont de Haagse geschiedenis in al zijn facetten. Stadsgezichten en portretten, collecties zilverwerk en glas, poppenhuizen en Oranjalia brengen de verhalen van de stad tot leven én werpen licht op de lokale geschiedenis en cultuur. Tijdelijke tentoonstellingen brengen typisch Haagse onderwerpen voor het voetlicht. Daarin komt de veelzijdigheid van de stad Den Haag volledig tot z’n recht. Ook organiseert het Haags Historisch Museum tal van activiteiten met een Haags tintje.   

Het museum
Op de plek waar ooit het Sint-Sebastiaansgilde bijeen kwam, aan de Hofvijver, vind je nu het Haags Historisch Museum. In het museum worden de geschiedenis en ontwikkeling van Den Haag getoond. De vaste collectie en tijdelijke tentoonstellingen bestaan uit bijzondere stadsgezichten, oude stadskaarten en voorwerpen zoals een draagkoets en zilverwerk. Op deze manier worden de verhalen waarin de Oranjes, de Gebroeders de Witt en Johan van Oldenbarnevelt figureren weer tot leven gebracht.

Collectie
De kerncollectie bestaat uit onder andere schilderijen, portretten, zilverwerk,portretminiaturen, tegeltableaus, penningen, poppenhuizen, meubels en maquettes die gezichtsbepalend en van essentieel belang waren voor de geschiedenis van Den Haag. Het museum heeft een collectie van ruim 7700 stukken. Belangrijke stukken in de collectie zijn bijvoorbeeld het panoramaschilderij “Gezicht op Den Haag” uit 1651 van Jan van Goyen, de maquette van het vuurwerkpaviljoen op de hofvijver uit 1749, de tong en de vinger van Johan en Cornelis de Witt en het familieportret van Mr. Van den Kerckhoven door Jan Mijtens.

Activiteiten
Ook voor kinderen is er genoeg te beleven in het Haags Historisch Museum. Zo organiseert het Haags Historisch museum leuke speurtochten, workshops (tijdens de schoolvakanties) en is er een zogeheten “kinderspoor” door het museum. In het weekend en in de schoolvakanties kunnen kinderen op de Ontdekzolder en in de Salon alles leren en ontdekken over het leven rond 1900. Zo is er een verdwenen-geluiden-quiz, een auto die aangeslingerd moet worden, oude schoolbankjes en een echte telefooncentrale. Voor nieuwsgierige aagjes van 8 tot 12 jaar worden er colleges over gekke, leuke en interessante onderwerpen georganiseerd. Ook kun je op de binnenplaats spelletjes doen: probeer maar eens te steltlopen of speel net als vroeger met een diabolo, krijt of springtouw! In het museum kunnen kinderen ook op speurtocht, denk bijvoorbeeld aan de Spinnensafari met Simon Smalpoot, de Oog voor detail speurtocht of de speurtocht met de Haga rapper!

Wandelingen
Bij het Haags Historisch Museum vind je verschillende stadswandelingen door Den Haag. Zo zijn er bijvoorbeeld wandelingen rondom de thema’s “Vrouwen rond de Hofvijver”, “Isaac Israels” en “Den Haag en slavernij”.

Canonnetwerk
Het wordt ook wel de eerste ‘politieke’ moord genoemd inde Nederlandse geschiedenis: de moord op Johan de Witt en zijn broer Cornelis bij de Gevangenpoort in Den Haag. In 1672 werden zij door aanhangers van de stadhouder vermoord, waarna hun lichamen op gruwelijke wijze werden verminkt. Deze ‘politieke’ moord en de overblijfselen, de tong en de vinger, zijn onlosmakelijk verbonden aan het Canonvenster ‘de Republiek’. Met deze twee topstukken is het Haags Historisch Museum sinds 16 mei 2019 officieel toegetreden tot het landelijke Canonnetwerk.

Partner van Cultuur aan Zee
Wereldberoemde meesterwerken en een jaarrond uniek cultureel programma in Den Haag, dat is Cultuur aan Zee. Wil je een handig overzicht van het tijdelijke en permanente aanbod in de stad aan zee, kijk dan hier.

Toegankelijk Haags Historisch Museum voor mensen met een beperking
Om iedereen optimaal te kunnen laten genieten van een bezoek aan het Haags Historisch Museum zijn voor mensen met een handicap, lichamelijke beperking, mobiliteits en/of visuele beperking een aantal faciliteiten beschikbaar. Meer weten over de exacte mogelijkheden voor gehandicapten en toegankelijkheid?
Kijk dan alvorens je bezoek even hier.

Bereikbaarheid
Het museum is gelegen in het centrum van Den Haag en gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Voor de deur stoppen diverse tram- en buslijnen. Met de auto kun je (betaald) parkeren in de parkeergarages “Plein” en “Parking Muzenplein”. Aan de overkant van het museum (op het Buitenhof) bevindt zich een bewaakte fietsenstalling. 

Omhoog