icon filter Resono Pin 1 Resono Pin 2 Resono Pin 3
Winkelen

Venestraat & Wagenstraat

Venestraat, 2511 AS Den Haag
Wagenstraat
Favorieten
Venestraat
Venestraat

De Venestraat en de Wagenstraat zijn het kloppende shoppinghart van de Haagse binnenstad. De in elkaars verlengde liggende winkelstraten lopen vanaf Chinatown langs de Bijenkorf en de Grote Marktstraat tot de oudste herberg van Den Haag, 't Goude Hooft. Met een mix aan grote warenhuizen, ketens, flagshipstores van bekende merken en prachtige historische gevels mag je de autoluwe Venestraat en Wagenstraat absoluut niet overslaan tijdens een dagje shoppen in het centrum van Den Haag!

Autovrij winkelen
Waar de Wagenstraat in Chinatown nog toegankelijk is voor auto's, is het deel vanaf de Bijenkorf compleet autovrij. De smalle Venestraat is sowieso niet geschikt voor auto's en dus een fijne winkelstraat om doorheen te slenteren. De oplettende shopper die naar boven kijkt, ontdekt bovendien talloze prachtige panden, zoals dat van de Bijenkorf, P&C, H&M, Douglas en Esprit, COS en Vanilla. Helemaal aan het einde van de Venestraat ligt nog zo'n historisch pareltje, 't Goude Hooft. Vanaf hier wandel je via de Hoogstraat zo naar Paleis Noordeinde.

Kledingparadijs
Met talloze modewinkels kunnen shoppers zich volop uitleven in de Wagen- en Venestraat. De Bijenkorf, River Island, Peek & Cloppenburg, Zara, H&M, Esprit, Mango, COS, Sissy-Boy: voor elke stijl en elk budget is er een bijpassende winkel. Ook vind je hier zowel een grote Douglas-winkel met de lekkerste geurtjes voor mannen en vrouwen plus een Rituals met allerlei producten voor lichaam en huis.

Eten en drinken
Iedereen weet dat kleding shoppen hongerig maakt. Gelukkig zijn er genoeg eet- en drinkgelegenheden in de Wagen- en Venestraat. Van oriëntaals tot gezonde lekkernijen voor onderweg. In Chinatown proef je de authentieke Aziatische keuken bij de verschillende knusse toko's en restaurants. Loop je via de prachtige Chinese toegangspoort verder de binnenstad in, vind je bij de Bijenkorf op de begane grond het City Café en op de derde etage restaurant The Kitchen. Tegenover de Bijenkorf haal je verschillende soorten verse thee met een Aziatisch tintje bij de YoYo! Fresh Tea Bar en in de Venestraat koop je smoothies, sapjes en andere gezonde lekkernijen voor onderweg bij de Smoothie Company. Iets minder gezond kan ook: bij Frites Atelier van sterrenchef Sergio Herman eet je chique friet met keuze uit bijzondere sausjes.

Geschiedenis
De Wagenstraat heette oorspronkelijk Zuidereinde. Voor de 2de wereldoorlog was de Wagenstraat de belangrijkste straat binnen de Joodse buurt. In de 20ste eeuw heeft de Wagenstraat een aantal bekende gasten gehuisvest. Zo verbleef John F. Kennedy in 1937 tijdens zijn vakantie door Europa een nachtje in een hotel aan de Wagenstraat. Een minder goede afloop had het verblijf van de Koreaanse diplomaat Yi Jun, die vermoord werd in zijn hotelkamer. Hij was in Den Haag om te protesteren tegen de uitsluiting van Korea tijdens de 2de Haagse Internationale Vredesconferentie. Als eerbetoon draagt het Vredesmuseum in de Wagenstraat nu zijn naam.
De Venstraat is één van de eerste straten die, zoals de naam al een beetje verklapt, op het veen gebouwd werd. Er werd in de eerste instantie op hooggelegen strandwal gebouwd. Toen dit eenmaal vol was moest er een alternatief komen. Die werd gevonden in het droogleggen en ophogen van de drassige veengrond. Deze werkzaamheden vonden plaats tussen ongeveer 1316 en 1362.

Passage
Een stukje verderop ligt de Passage, het oudste winkelcentrum van Nederland. Deze is de bereiken via de Spuistraat of Grote Marktstraat. In de Passage vind je voornamelijk luxe artikelen, variërend tussen bijvoorbeeld kookgerei, designer cadeauartikelen en schoenen. Ook is hier één van de grootste Apple winkels van Europa gevestigd. Daarnaast zijn er meerdere gelegenheden te vinden om wat te eten en te drinken. Uitgebreid dineren, maar ook een heerlijk kopje koffie of thee zijn in de passage te nuttigen.

Bereikbaarheid
De Venestraat en Wagenstraat liggen vrijwel midden in de Haagse binnenstad en zijn dus makkelijk te bereiken. Met de auto kan er geparkeerd worden bij Q-Park City Parking. Bij deze parkeergarage met 300 parkeerplekken sta je op ongeveer 5 minuten lopen van de overgang Venestraat/Wagenstraat geparkeerd. Ook met het openbaar vervoer is het makkelijk te bereiken. Vijf verschillende trams en twee bussen stoppen op loopafstand.

 

Omhoog