icon filter Resono Pin 1 Resono Pin 2 Resono Pin 3
Musea

Museum Panorama Mesdag

Zeestraat 65, 2518 AA Den Haag
Vandaag
10:00 - 17:00
Dinsdag
10:00 – 17:00
Woensdag
10:00 – 17:00
Donderdag
10:00 – 17:00
Vrijdag
10:00 – 17:00
Zaterdag
10:00 – 17:00
Zondag
10:00 – 17:00
Bekijk de actuele openingstijden op de website. Gesloten op 25 december en 1 januari.
Museum genre
Historisch, Kunst
Contact
070 310 6665
Bezoek website
Favorieten

Museum Panorama Mesdag is een icoon in Den Haag, met het Panorama van Scheveningen als absoluut hoogtepunt. Het museum verwondert met het grootste schilderij van Nederland en een indrukwekkende collectie met persoonlijke werken van het echtpaar Hendrik Willem Mesdag en Sientje Mesdag-van Houten. Verder verrast het museum met tentoonstellingen die heden en verleden verbinden. Museum Panorama Mesdag is oneindig boeiend voor iedereen.

Geschiedenis van het Panorama
Het Panorama van Scheveningen is al meer dan 140 jaar oud. In 1880 kreeg Hendrik Willem Mesdag van een Belgische panoramamaatschappij de opdracht van zijn leven: het maken van een 360 graden-schilderij van zijn geliefde Scheveningen als onderwerp. Een vergezicht op de zee, de duinen en het oude vissersdorp Scheveningen. Locatie: het Seinpostduin, toen het hoogste duin in Scheveningen!

Grootste schilderij van Nederland
Het Panorama van Scheveningen is het grootste schilderij van Nederland: het is 1680 vierkante meter groot. Het schilderij is 14,6 meter hoog en 114,5 meter in het rond. Mesdag kon deze klus niet alleen klaren. Met hulp van zijn vrouw Sientje Mesdag-van Houten, George Hendrik Breitner, Théophile de Bock en Bernard Blommers – stuk voor stuk belangrijke schilders in die tijd werd het Panorama van Scheveningen in vier maanden geschilderd. Een enorme prestatie.

Van panorama naar kunstmuseum
Met de komst van fotografie en film nam de populariteit van panorama’s snel weer af. Daardoor ging Mesdags Panorama van Scheveningen al een paar jaar na de opening failliet. Dat ging de schilder zo aan het hart dat hij het eind 1886 zelf kocht. Hij besloot het gebouw in te richten als museum. In de lange galerij die naar het panorama leidt, hing hij andere schilderijen van hem en zijn vrouw Sientje Mesdag-van Houten, een van de belangrijkste vrouwelijke schilders van de Haagse School.

Collectie en tentoonstellingen
In Museum Panorama Mesdag vind je meer dan alleen het Panorama van Scheveningen. Ook de vaste collectie met persoonlijke werken van het echtpaar Hendrik Willem Mesdag en Sientje Mesdag-van Houten is zeer de moeite waard. Verder vinden er tentoonstellingen plaats die heden en verleden verbinden, bijvoorbeeld door te reflecteren op het fenomeen van het panorama en het weergeven van de natuur.

Beleef het museum online
Nieuwsgierig geworden? Laat je op de website van Museum Panorama Mesdag digitaal onderdompelen in dit meesterwerk! Bovenaan de homepagina staat een bijzondere online versie van het Panorama van Scheveningen, met daarin teksten, afbeeldingen en films die meer informatie geven over het panorama, haar makers en het Scheveningen van 1881 tot nu. Ontdek deze interactieve ervaring, gewoon vanuit huis, om alle details van dit unieke schilderij in Den Haag van dichtbij te beleven!   

Toegankelijkheid 
Om iedereen optimaal te kunnen laten genieten van een bezoek aan Museum Panorama Mesdag zijn er voor mensen die minder mobiel zijn of een fysieke beperking hebben een aantal faciliteiten beschikbaar. Wil je meer weten over de mogelijkheden op het gebied van toegankelijkheid? Kijk dan alvorens je bezoek even hier

Omhoog