icon filter Resono Pin 1 Resono Pin 2 Resono Pin 3
Muziekpodia

Gotische Zaal

Paleisstraat 1, 2514 JA Den Haag
Gotische Zaal
Entree
Gratis
Bezoek website
Favorieten
Gotische Zaal
Gotische Zaal
Gotische Zaal

De Gotische Zaal ligt tegenover Paleis Noordeinde in de binnenstad Den Haag. Een lage vleugel verbindt de zaal met Paleis Kneuterdijk waardoor de zaal nu deel uitmaakt van de Raad van State. In 2011 werd de restauratie, renovatie en nieuwbouw van de Raad van State afgerond, waarbij ook de Gotische Zaal gerenoveerd is. Het Bätz-orgel is tegenwoordig één van de belangrijkste aspecten in de ruimte en er vinden dan ook vaak muziekuitvoeringen plaats in de Gotische Zaal. De zaal ligt aan een tuin die gedurende het hele jaar open is voor publiek, een klein restant van de koninklijke tuin die vroeger veel verder doorliep. De ingang van zowel de tuin als de Gotische zaal ligt een beetje verstopt tegenover Paleis Noordeinde. 

Geschiedenis 
Het oorspronkelijke idee van de Gotische Zaal kwam van koning Willem II die zijn schilderijenverzameling wilde tentoonstellen. Tijdens zijn studie in Oxford was hij zo onder de indruk geraakt van Anglo-Neogotische bouwwerken, dat hij deze stijl ook in Nederland wilde introduceren. Hij wilde in de eerste instantie een groot complex bouwen, maar veel van deze plannen zijn niet doorgegaan. Een aantal gebouwen, waaronder dus de Gotische Zaal, werd wel gebouwd. Op 4 september 1840 werd de eerste steen geplaatst. Het heeft vervolgens nog acht jaar geduurd voordat de Gotische Zaal en alle aanbouwen klaar waren. Willem II heeft de gebouwen zelf ontworpen en hield toezicht tijdens de bouw. Veel van de aanbouwen zijn er inmiddels niet meer, maar de Gotische Zaal is blijven staan.

Gebruik 
Bij de huwelijksinzegening van prinses Sophie, de dochter van Willem II, in oktober 1842 werd de Gotische Zaal voor het eerst in gebruik genomen. Naast het tentoonstellen van de schilderijen van Willem II vonden er officiële gebeurtenissen plaats, zoals het huwelijk van prinses Sophie, en werden er ook wel godsdienstoefeningen gehouden. Voor deze laatste werden de gordijntjes voor enkele schilderijen dicht geschoven, omdat deze anders de aandacht af zou leiden van de dienst. Later hebben onder andere het Nederlandse Rode Kruis, de Algemeen Friesche Levensverzekering Maatschappij en, tijdens de Duitse bezetting, de Presse- und Propagandadienst beim Amt des Reichskommissars in het pand gezeten. Uiteindelijk is besloten dat de Raad van State z'n intrek zou nemen in het complex. 

Paleis Kneuterdijk 
In 1816 kocht Koning Willem I Paleis Kneuterdijk voor zijn zoon, de latere koning Willem II, en zijn Russische vrouw Anna Paulowna. Het paleis, ontworpen door de Franse architect Daniël Marot, bleef in koninklijk bezit tot koningin Wilhelmina het paleis in 1937 verkocht. Het gebouw kreeg diverse bestemmingen en werd in 1967 aangewezen als rijksmonument. In 1983 nam de Raad van State zijn intrek in het pand. Na jaren van renovatie en nieuwbouw heeft de Raad van State het gebouwencomplex aan de Kneuterdijk in 2011 weer in gebruik genomen. Sindsdien worden groepen in de gelegenheid gesteld om onder leiding van een gids een deel van het paleis te bekijken. Achter Paleis Kneuterdijk ligt een tuin die gedurende het hele jaar open is voor het publiek, een klein restant van de koninklijke tuin die oorspronkelijk doorliep tot aan de Mauritskade. 

Noordeinde 
De Gotische Zaal ligt aan het Noordeinde, één van de bekendste winkelgebieden van Nederland. Naast het Paleis Noordeinde, het werkpaleis van koning Willem-Alexander, staat het chique Noordeinde in het oude centrum van Den Haag vooral bekend om de karakteristieke modeboetiekjes, galeries, antiek- en kunstzaken gevestigd in prachtige jugenstilpanden. De juweliers, antiquairs en galeries in combinatie met de koffiecafés en restaurants maken het Noordeinde voor iedereen een bezoekje waard.

Toegankelijkheid Paleis Kneuterdijk/Raad van State voor mensen met een beperking
Om iedereen optimaal te kunnen laten genieten van een bezoek aan Paleis Kneuterdijk/Raad van State zijn voor mensen met een handicap, lichamelijke beperking, mobiliteits en/of visuele beperking een aantal faciliteiten beschikbaar. Zo is er voor rolstoelers een aparte ingang vlakbij de hoofdingang. De beveiliger plaatst een rolstoelplank bij de entree. Aanmelden is noodzakelijk. Meer weten over de exacte mogelijkheden en toegankelijkheid? Neem contact op met de Raad van State.

Bereikbaarheid
De Gotische Zaal is goed te bereiken met de auto, tram en fiets. Er zijn veel parkeermogelijkheden in de omgeving. De dichtstbijzijnde parkeergarages zijn parking Noordeinde in de Heulstraat en parkeergarage Parkstraat in de Oranjestraat. Vanaf het Centraal Station loop je in een kwartier naar het Noordeinde. Ook stoppen er verschillende trams bij halte Kneuterdijk.  

Omhoog