Het Plein is een vierhoekig plein naast het Binnenhof en de Tweede Kamer, het centrum van politiek Nederland. Vanaf de 13e eeuw gebruikt als kooltuin van het grafelijk kasteel, werd het veld in 1632 omgevormd tot paradeplein dat moest lijken op het Place Royale in Parijs. Midden op het Plein staat het ruim vier meter hoge bronzen standbeeld van stadhouder prins Willem I, beter bekend als Willem de Zwijger. Om het plein liggen tegenwoordig allemaal gezellige barretjes en restaurants en 's zomers staat het vol met zonnige terrassen. Kortom: een prachtige plek om uit te gaan!
Borrelen tussen de politici
In de hofstad wil je natuurlijk borrelen tussen de politici en bestuurders. Op het Plein, naast het politieke hart van Nederland, komen na vijven regelmatig ministers en staatssecretarissen een drankje doen. Het terras van het Plein is dan ook dé plek om ze tegen te komen. De studio van RTL4 waar Frits Wester altijd zijn uitzendingen heeft, is ook gelegen aan het Plein. Vanwege de nabijheid van het Binnenhof en de daar gelegen vergaderplaatsen van regering en parlement wordt het Plein vaak gebruikt als plek voor politieke protestdemonstraties en manifestaties.
Uitgaan
Je vindt op het Plein onder andere Restaurant Brasserie Luden, Millers, De Eeuwige Jachtvelden, De Haagsche Kluis, Bar en Restaurant Barlow, Café Bar Berger, Eetcafé Plein XIX en Restaurant Gusto. Bij een aantal cafés kun je tot 5 uur 's nachts nog terecht voor een biertje. En in de aangrenzende Lange Houtstraat vind je discotheek Danzig. Of je nu komt voor een hapje en drankje in een café-restaurant of voor dansen in één van de trendy clubs, het Plein is hét adres!
Standbeeld Willem van Oranje op het Plein
Midden op het Plein staat een standbeeld van Willem van Oranje op een hoge sokkel. Het beeld van Willem van Oranje is gemaakt door Louis Royer en werd onthuld in 1848, slechts drie jaar nadat het ruiterstandbeeld van de Vader des Vaderlands voor Paleis Noordeinde was geplaatst. Bij de herinrichting van het Plein is het standbeeld een kwartslag gedraaid en sindsdien kijkt de prins niet meer naar het Binnenhof, maar naar het oosten.
Geschiedenis van het Plein
Het Plein was in eerste instantie een grote (moes)tuin, gelegen achter het Binnenhof waar de Hollandse graven in de tweede helft van de 13e eeuw hun grafelijk kasteel lieten bouwen. Om deze tuin lag een hoge muur met torens die aansloot op de muren die om het Binnen- en Buitenhof heen lagen. De moestuinen werden tezamen 's Graven Kooltuin genoemd. Het tuincomplex werd omgeven door grachten en doorsneden door sloten en langs de oostelijke gracht liep al vroeg de Houtstraat. Die verbond de Korte Houtstraat met het Voorhout. De Kooltuin zelf was toegankelijk vanaf het Binnenhof en vanaf het Voorhout. Aan het Voorhout, waar nu het Haagse Historisch Museum staat, stond vroeger de Uiterste poort of Houtpoort.
Tijdens de 80-jarige oorlog, toen het Binnenhof-complex grotendeels verlaten werd, verwaarloosden de tuinen. In 1598 liet Prins Maurits de tuinen opknappen, maar er werd geen groente meer geteeld. Het werd een prachtige ommuurde siertuin, Stadhouderstuin genaamd.
In de 17e eeuw was men van plan om het hele plein vol te bouwen. De toenmalige Stadhouder Frederik Hendrik was hier echter op tegen. Hij wilde graag dat het gebied, zoals nieuwe pleinen in Parijs, leeg zou blijven en zou worden omringd door voorname stadswoningen. Zijn wil geschiedde en rond het plein verrezen grote herenhuizen, en bouwden Amsterdam en Rotterdam hun logementen. De meeste van deze gebouwen werden in classicistische stijl opgetrokken. Alleen het Mauritshuis dat Graaf Johan Maurits liet bouwen, is daar nog van over.
Bereikbaarheid en parkeren
Het Plein is zowel te bereiken met de fiets, het openbaar vervoer als met de auto. Talloze tram- en buslijnen stoppen in de buurt. Vanaf treinstation Den Haag Centraal hoef je maar vijf minuten te lopen en je bent er. Onder het plein bevindt zich de grote Pleingarage en andere parkeergarages in de buurt zijn Q-park Grote Markt en Muzenplein.