icon filter Resono Pin 1 Resono Pin 2 Resono Pin 3
Bezienswaardigheden

Paleis Noordeinde

Noordeinde 68, 2514 GL Den Haag
Paleis Noordeinde Den Haag

Paleis Noordeinde, met zijn sierlijk aangelegde tuin, is gelegen aan het Noordeinde, één van de meest elegante winkelstraten van Den Haag. Hier werkt koning Willem-Alexander. Als hij in het land is, wappert de vlag op het paleis. 

Koninklijke familie 

Paleis Noordeinde, met zijn sierlijk aangelegde tuin, is gelegen aan het Noordeinde, één van de meest elegante winkelstraten van Den Haag. Paleis Noordeinde is het middelpunt geweest van belangrijke gebeurtenissen in het leven van de koninklijke familie.

Zo trouwden prinses Juliana en prins Bernhard en prins Constantijn en prinses Laurentien vanuit dit paleis. Wilhelmina en Juliana zijn er geboren. Na hun overlijden lagen hier koningin Juliana (2004) en de prinsen Hendrik (1934), Claus (2002) en Bernhard (2004) opgebaard. Zowel koning Willem III, zijn tweede echtgenote koningin-moeder Emma als koningin Wilhelmina hebben op Paleis Noordeinde gewoond. Tegenwoordig werkt hier koning Willem-Alexander. Als hij in het land is, wappert de vlag, de koninklijke standaard, op het paleis. 
 

Prinsjesdag
Op Prinsjesdag vindt dé balkonscène plaats vanaf Paleis Noordeinde. 

Aanbieden geloofsbrieven 

Paleis Noordeinde in Den Haag is vaak op woensdagochtend het decor van een kleine koninklijke ceremonie, het aanbieden van de zogenaamde geloofsbrieven door nieuwe ambassadeurs. Koning Willem-Alexander ontvangt hen daarbij kort na hun aankomst in Nederland. Een nieuwe ambassadeur arriveert aan de kant van de Paleistuin in galarijtuig begeleid door ruiters van de Bereden Marechaussee.

Bij Paleis Noordeinde staat een erewacht en een militaire kapel opgesteld. Na een eresaluut van vier tromroffels wordt het volkslied van het land van de ambassadeur ten gehore gebracht, gevolgd door een inspectie van de erewacht. Binnen wordt de nieuwe ambassadeur opgewacht door de koning. Voor het paleis kun je de aankomst van de koets, het spelen van het volkslied en de inspectie van de erewacht volgen - altijd weer een bijzonder moment in hofstad Den Haag. 

Koning ontvangt geloofsbrieven ambassadeurs
Bijzonder om mee te maken: de geloofsbrievenceremonie in Den Haag. 

Zomeropenstelling Paleis Noordeinde

Paleis Noordeinde wordt elke zomer, samen met het Koninklijke Staldepartement, een aantal dagen opengesteld voor het publiek. Het paleis is normaalgesproken niet opengesteld voor persoonlijke bezichtiging, omdat dit het werkpaleis van koning Willem-Alexander is.

De beperkte ruimte en het dagelijks gebruik van het gebouw als ontvangstruimte en kantoor maken dat het niet geschikt is om bezoekers te ontvangen. De exclusieve zomeropenstelling biedt daarom een unieke kans om dit bijzondere gebouw in de hofstad te bezoeken.

Geschiedenis

Het Oude Hof, zoals het werd genoemd, werd in 1533 gebouwd voor een zekere Willem Goudt. In 1591 huurden de Staten van Holland het huis voor Louise de Coligny, de weduwe van Willem van Oranje, en haar kinderen. In 1609 gaven de Staten het als geschenk aan Frederik Hendrik en zijn moeder. In opdracht van Frederik Hendrik vond, in 1640, een grote verbouwing plaats. Tot de Franse overheersing diende het paleis als residentie van de stadhouders. Na de terugkeer van koning Willem I in 1813 werd een begin gemaakt met een grote verbouwing en uitbreiding aan de achterzijde van het paleis.

Paleis Noordeinde in de 20e en 21e eeuw

In 1901, als koningin Wilhelmina en prins Hendrik trouwen, verhuist koningin-moeder Emma naar Paleis Lange Voorhout, het huidige Escher museum. Koningin Wilhelmina en prins Hendrik gebruiken Paleis Noordeinde als hun winterverblijf. Na de Tweede Wereldoorlog keert koningin Wilhelmina er korte tijd in terug tot haar abdicatie. 

In mei 1948 wordt het middengedeelte van het paleis door brand verwoest. In dat jaar wordt Juliana koningin. Zij en prins Bernhard geven de voorkeur aan Paleis Soestdijk als officiële residentie. Wel blijft een gedeelte van de hofhouding haar werkruimtes in Noordeinde houden. Tussen 1952 en 1976 is in de noordelijke vleugel van het paleis het Institute of Social Studies gevestigd. Koningin Beatrix nam het paleis na een grondige restauratie in 1984 weer intensief in gebruik als werkpaleis, en tegenwoordig dient het als werkplek van koning Willem-Alexander.

Paleis Noordeinde
Paleis Noordeinde
Paleis Noordeinde
Paleis Noordeinde

Noordeinde 66

Links van Paleis Noordeinde op nr. 66 bevindt zich het voormalige woonhuis van koning Willem- Alexander. Hier woonde hij tot zijn huwelijk met Máxima Zorreguieta in 2002. In 1995 betrok de prins dit huis, dat dateert uit 1757 en gebouwd is op de fundamenten van een oude behuizing uit de 16e eeuw.

De woning heeft tot het eind van de 19e eeuw gediend als onderkomen voor landbestuurders. In 1898 werd het gekocht door koningin Emma. Later diende het als secretariaat van prins Hendrik, prinses Juliana en prins Bernhard. In 1993 verkocht prinses Juliana het aan haar kleinzoon Willem-Alexander. Op de beletage bevinden zich de representatieve ruimten voor ontvangsten en recepties en op de eerste en tweede etage de privévertrekken. Op de zolderetage is een groot dakterras. Het huis is ook vanuit Paleis Noordeinde te bereiken. Aan beide zijden van de trap is het monogram van de prins aangebracht. Tegenwoordig dient Noordeinde 66 als pied-à-terre voor prinses Beatrix, voor als zij in Den Haag is.

Paleistuin

Bij een koninklijk Den Haag hoort vanzelfsprekend ook een koninklijke tuin. Verscholen tussen Paleis Noordeinde, de Koninklijke Stallen en het Koninklijk Archief ligt de Paleistuin. Open voor publiek, maar onbekend bij het grote publiek. Een rondje kuieren langs de bloemengazons, vijverpartijen en oude bomen doet je even de sfeer proeven van lang geleden, de tijd van prinsen en prinsessen. Een picknick is een van de leukste manieren om van de Paleistuin te genieten. Het park is toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang via de Prinsessewal.

Picknicken in de Paleistuin in Den Haag - Veerle Sloof
Een picknick is één van de leukste manieren om van de Paleistuin te genieten. 

Winkelgebied Noordeinde 

Noordeinde is één van de bekendste winkelgebieden in het oude centrum van Den Haag. Het  Noordeinde staat vooral bekend om de karakteristieke modeboetiekjes, galeries, antiek- en kunstzaken gevestigd in prachtige jugendstilpanden. De juweliers, antiquairs en galeries in combinatie met de koffiecafés en restaurants maken het Noordeinde voor iedereen een bezoekje waard.

Bereikbaarheid 

Het Noordeinde is goed te bereiken met de auto, tram en fiets. Er zijn veel parkeermogelijkheden in de omgeving. De dichtstbijzijnde parkeergarages zijn parking Noordeinde in de Heulstraat, parkeergarage Parkstraat in de Oranjestraat en de parkeergarage van het Hilton hotel. Er is een gratis Biesieklette en vanaf station Den Haag Centraal loop je in een kwartier naar Het Noordeinde. Ook stoppen er verschillende trams bij halte Kneuterdijk. Vanuit Het Noordeinde is ook de rest van de Haagse binnenstad eenvoudig te bereiken.

Winkelgebied Het Noordeinde
Tip
Winkelen

Noordeinde

Omhoog