icon filter Resono Pin 1 Resono Pin 2 Resono Pin 3
Kirchen

Houtrustkerk

Beeklaan 535, 2562 BE Den Haag
Favoriten
Houtrustkerk
Favoriten

De Houtrustkerk is gelegen in de Haagse wijk Houtrust. De Houtrustkerk is gebouwd in 1936 en kreeg pas na de 2e wereldoorlog deze naam. De Houtrustkerk is onderdeel van de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten. De Houtrustkerk biedt vele verschillende activiteiten, van kerkdiensten tot lezingen en concerten. Daarnaast heeft de Houtrustkerk een bibliotheek, een Cantorij en een eigen koor. 
 
Geschiedenis
De Houtrustkerk werd in 1936 gebouwd en in gebruik genomen door de Vereniging Vrijzinnige Protestanten van Den Haag. De naam kwam pas na de 2e wereldoorlog, de kerk werd vernoemd naar het stadsdeel waar de kerk in stond, Houtrust. De Houtrustkerk is altijd een onderdeel geweest van het de vrijzinnige tak van de protestantse kerk van Nederland. De eerste predikant was Dr. Nicolette Bruining, na haar volgden nog vele vrijzinnige protestantse predikanten. Zij was tevens de grondlegger van de VPRO en daardoor dus een grote naam binnen de Vrijzinnige Protestantse gemeenschap.

Bouw
De Houtrustkerk, ontworpen door architect L. Bok werd aan het Verversingskanaal (Afvoerkanaal) bij het voormalige landgoed Houtrust achter de Westduinen gebouwd. De kerk oogt een dorpskerk in een tuindorpse omgeving. De kosterswoning is door een lager tussendeel met de kerk verbonden. Het geheel is opgetrokken van rode baksteen en gedekt met grijze dakpannen. Een torenhaan, geschenk van het hoofdbestuur van de Vrijzinnige vereniging, bekroont de slanke spits van de korte toren op het kerkdak. Boven de vroegere hoofdingang is een beige gevelsteen te zien met het Christusmonogram, de alpha en omega, korenaren en druiventros. De kerk heeft negen hoge glas-in-lood ramen met achttien gebrandschilderde glas-in-lood wapens die door provinciale en stedelijke afdelingen van de VVH werden geschonken. In de jaren 1965-1966 werd het interieur van de Houtrustkerk onder leiding van de architect Harbert Reitsma een gemoderniseerd.

Bereikbaarheid
De Houtrustkerk is gelegen in Houtrust in Den Haag en is met verschillende vervoersmiddelen goed bereikbaar. Met de auto is de Houtrustkerk goed bereikbaar, maar moet je in de directe nabijheid tussen 18.00 en 24.00 betalen om te parkeren. Aan de Houtrustweg in het deel van de Vogelwijk (nabij Bosjes van Poot) zijn er nog wel mogelijkheden om gratis te parkeren. Daarnaast is de Houtrustkerk goed bereikbaar met het openbaar vervoer. 

Nach oben