icon filter Resono Pin 1 Resono Pin 2 Resono Pin 3
Kirchen

Paleiskerk

Paleisstraat 8, 2514 JA Den Haag
Favoriten
Paleiskerk Den Haag
Favoriten
Paleiskerk Den Haag

De Paleiskerk is een karakteristiek, historisch gebouw in het centrum van Den Haag, nabij Paleis Noordeinde. De kerk is, in 1885-1886, in neo-romaanse stijl gebouwd en werd ontworpen door architect K. Stoffels. Het vrijstaande gebouw is onderdeel van de rijke, laat 19e-eeuwse, bebouwing aan de gebogen Paleisstraat. De kerk is tegenwoordig beschikbaar voor evenementen tot tweehonderd personen, zoals concerten, vergaderingen, recepties en diners.

Geschiedenis
Al in 1630 werd de eerste generatie doopsgezinden in Den Haag gesignaleerd. Tot de 17e eeuw werden zij vervolgd, in de 18e eeuw is de gemeenschap bijna verdwenen. Toch weet in de tweede helft van de 19e eeuw de gemeenschap zich her op te richten en wordt de Paleiskerk in 1885-1886 gebouwd. De gemeenschap groeit, door het groeiende aantal inwoners in Den Haag, maar ook door de overstap van vrijzinnig- hervormden die toetreden tot de doopsgezinden. Op de dag van vandaag is de Paleiskerk nog steeds de thuisbasis van de doopsgezinden gemeenschap van Den Haag. Zij verzorgen onder andere kerkdiensten, gemeenteavonden en kringen.

Bouw
De Paleiskerk is een eenbeukige kerk, gebouwd in 1885/1886 naar het ontwerp van architect K. Stoffels. De Paleiskerk is een zeldzaam voorbeeld van neo-romaanse architectuur in Den Haag. Kenmerkend is de opvallende puntgevel met in het midden een monumentaal roosvenster. De Paleiskerk is in 2002 heropend na een ingrijpende restauratie door architect Laurens Vis. Het interieur van de kerk is opvallend rustig, licht en open. Het houten plafond in de kerkzaal trekt direct de aandacht.

Zalen
De Paleiskerk heeft verschillende zalen die gehuurd kunnen worden. De kerkzaal, tuinzaal, koepelzaal, kerkenraadkamer en ontvangstzaal kunnen alleen of gezamenlijk gehuurd worden. De zalen zijn van 35m2 tot 240m2 en kunnen voor maximaal 200 personen gebruikt worden. Alle zalen hebben een karakteristiek kenmerk, de koepelzaal kijkt uit over de kerkzaal waar een karakteristiek houten plafond de ruimte siert. De tuinzaal biedt veel lichtinval door de grote ramen. De paleiskerk biedt huurder onder andere meerdere sanitaire voorzieningen, vrije keuze in catering en twee parkeergarages in de nabije omgeving.

Bereikbaarheid
De Paleiskerk is gelegen in het centrum van Den Haag, nabij het Mauritshuis. De Paleiskerk is met verschillende vervoersmiddelen bereikbaar. De paleiskerk heeft twee parkeergarages in de omgeving en is dus goed te bereiken met de auto via de N440, de A4, A12 en A13. Daarnaast is de Paleiskerk goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Bus 22, 24 en tram 1 stoppen in de buurt van de Paleiskerk. 

Nach oben