icon filter Resono Pin 1 Resono Pin 2 Resono Pin 3
Kirchen

Stadsklooster Den Haag

Westeinde 101, 2512 GW Den Haag
Favoriten
Stadsklooster Westeinde
Favoriten

Meer dan honderdvijftig jaar werken de Vincentiusvereniging 's-Gravenhage en de Broeders van Maastricht samen in het Stadsklooster aan het Westeinde. Het complex biedt onderdak aan het Straatpastoraat, aan diverse Afrikaanse kerken, het zangkoor Phoenix en aan verschillende culturele activiteiten. 

Een open en gastvrij huis
Het klooster staat open voor alle mensen wonend en werkend in Den Haag. Met name mensen die op zoek zijn naar nieuwe kansen en inspiratie. Het complex bestaat uit werkplekken, woonverblijven, groepsruimten, een kapel en een tuin. Door de vele mogelijkheden die al deze ruimtes bieden, worden er dan ook vele verschillende activiteiten georganiseerd op spiritueel, sociaal, educatief en cultureel gebied. Met behulp van toegankelijke activiteiten wil het Stadsklooster een open en gastvrij huis zijn.

Geschiedenis
Eind 1700 bestond het landgoed waar zich nu het Stadsklooster bevindt, uit een statig herenhuis, bijgebouwen en een grote tuin in het bezit van de familie Van Oosthuyse. In 1848 kwam de Vincentius Vereniging, een vereniging die zich inzet voor de sociale en godsdienstige behoeften van de arbeidersklasse, in het bezit van het landgoed. In 1849 werd op het terrein de eerste katholieke school van Den Haag geopend. In 1861 namen de Broeders van Maastricht hun intrek in het landhuis dat vanaf dat moment als klooster gebruikt werd. Vanaf dat zelfde jaar namen de Broeders van Maastricht de onderwijsinhoudelijke taken op zich. In de jaren hierna werden er nog verschillende scholen op het terrein geopend. In de periode tussen 1890 en 1900 kwam er een nieuwe aanbouw, waar de huidige katholieke basisschool St. Carolus gevestigd is.

Kerststallen
Elk jaar rond de kerstdagen is het Stadsklooster geopend voor het publiek om de collectie van kerststallen te komen bewonderen. In de afgelopen twintig jaar heeft broeder Frans Wils een behoorlijk arsenaal aan kerststallen verzameld. Er staan kerststallen in alle soorten en maten. Het doel van het tentoonstellen van de stallen is om mensen het kerstverhaal te vertellen en hen duidelijk te maken dat de kerststal geen 'beeld' is van zoetsappig geloven, maar ook een afbeelding is van veel leed, vervolging en verdriet.

Bereikbaarheid
Het Stadsklooster ligt redelijk verborgen in de binnenstad van Den Haag en is het beste lopend te bereiken. Lopend is het zo'n tien minuten vanaf het Binnenhof. Met de auto is de handigste optie om bij Q-Park City Parking te parkeren en het laatste stuk te lopen via het Westeinde.

Nach oben