icon filter Resono Pin 1 Resono Pin 2 Resono Pin 3
Unbedingt ansehen

Raadhuis de Paauw

Raadhuislaan 22, 2242 CP Wassenaar
Favoriten
Raadhuis de Paauw Wassenaar - Foto: Sake Witteveen
Favoriten
Raadhuis de Paauw Wassenaar - Foto: Sake Witteveen
Raadhuis de Paauw Wassenaar - Foto: Sake Witteveen
Raadhuis de Paauw Wassenaar - Foto: Sake Witteveen
Raadhuis de Paauw Wassenaar - Foto: Sake Witteveen

Raadhuis De Paauw in Wassenaar heeft een aantal ruimten. Door de bouw van een gemeentekantoor in 1983 raakte de functie van De Paauw beperkt tot bestuurscentrum, trouwlocatie en receptie- en expositieruimte. 

Geschiedenis Raadhuis de Paauw
Raadhuis de Paauw kent een geschiedenis van bijna een half millennium. Halverwege de 16e eeuw laat meester Cornelis Arentszoon van der Dussen een huis bouwen, dat hij Te Pau noemt. In eerste instantie was het omringende terrein 9 hectaren groot, maar hij breidde dit in de loop van de tijd uit tot 50 ha. In 1770 kwam het landgoed in bezit van Adriaan Pieter Twent, die ook andere goederen in de omgeving bezat. Adriaan was onder koning Lodewijk Napoleon opgeklommen tot directeur van Waterstaat. Door hem aangelegde waterwerken voorkwamen, dat het gebied iedere winter blank stond. Hij zorgde bovendien voor de aanleg van de straatweg van Wassenaar naar Den Haag. Twent liet het oude Te Pau afbreken en bouwde er een modern landhuis.

Na zijn dood kwam het huis in bezit van Prins Frederik, tweede zoon van koning Willem I. Deze bewoonde het huis 's zomers met zijn gezin en liet het vebouwen en vergroten tot een echt paleis. Onder andere werden de balzaal, tegenwoordig de raadzaal, en de Spiegelhal aan het bestaande gebouw toegevoegd. Prins Frederik was de eigenaar van landgoed De Paauw tot 1881. Toen erfde zijn dochter prinses Marie het complex. In 1924 werd de gemeente Wassenaar eigenaar van een deel van de gronden en het gebouw, dat in julie 1925 in gebruik werd genomen als raadhuis. De overige gronden werden aangekocht door de toenmalige Koningin Wilhelmina.

In de jaren '50 van de 20ste eeuw werd Raadhuis De Paauw nog uitgebreid met een aantal ruimten. Door de bouw van een gemeentekantoor in 1983 raakte de functie van De Paauw beperkt tot bestuurcentrum, trouwlocatie en receptie- en expositieruimte.

Park
Niet alleen is raadhuis De Paauw qua interieur en exterieur interessant, ook het omringende park is een bezoek waard. Prins Frederik gaf de landschapsarchitect Edward Petzold opdracht om de tuinen van De Paauw en het aangrenzende landgoed De Horsten tot een harmonieus geheel te maken. Petzold schetste een zichtas richting De Horsten, waardoor De Paauw ook nu nog vanaf de Rijksstraatweg goed is te zien. Ook werd de prachtige Prinsessetuin met beelden, tempeltjes en pergola's aangelegd. Niet alles heeft de tand des tijds doorstaan, maar u kunt hier in de rozentuin nog genieten va enkele fraaie zinken beelden. Tegenwoordig ligt De Paauw in een mooi park met een fraaie vijverpartij en een aantal interessante beeldhouwwerken. Het park is opengesteld voor publiek. 

Nach oben