icon filter Resono Pin 1 Resono Pin 2 Resono Pin 3
Kirchen

Sint-Jacobus de Meerderekerk

Parkstraat 65a, 2514 JE Den Haag
Favoriten
Favoriten

De kerk werd in 1875-1878 gebouwd naar een ontwerp van de bekende architect Pierre Cuypers. Het is een driebeukige kruisbasiliek in neogotische stijl. De half ingebouwde kerktoren met zeskantige torenspits aan de voorzijde is 94 meter hoog en daarmee de hoogste kerktoren van Den Haag, een meter hoger dan de toren van de Grote of Sint-Jacobskerk. Op het kerkgebouw bevindt zich ook een vieringdakruiter met naaldspits. Bijzonder is dat de architect de steunberen aan de binnenkant van de muren plaatste om de beschikbare ruimte optimaal te kunnen benutten. Mede door de kostbare polychromie was de Sint-Jacobus de duurste Nederlandse kerk van de 19e eeuw.

De orgels
In de St. Jacobuskerk staan twee orgels. Het hoofdorgel van orgelbouwer Adema/Scheurs werd oorspronkelijk in 1890 gebouwd voor de Spaarnekerk te Haarlem en is in 1978 naar de huidige locatie overgebracht waar het werd uitgebreid en aangepast. het orgel heeft nu 57 stemmen over drie klavieren en pedaal. De tractuur is electro/pneumatisch.


In 2016 is een altaar orgel van de hand van Jos Laus geplaatst in het priesterkoor. Dit orgel heeft 16 stemmen over twee klavieren en pedaal. De tractuur is electro/mechanisch.

Concerten
De Commissie Concerten St. Jacobuskerk organiseert het gehele jaar door concerten voor orgel, orgel+ en/of koorzang (aanvang 16.00 uur). De toegang is gratis, wel wordt een vrije bijdrage via de collecte aanbevolen.

Bereikbaarheid
Lijn: 1, 22, 24 (Mauritskade) 

Nach oben