icon filter Resono Pin 1 Resono Pin 2 Resono Pin 3
Kirchen

Teresia van Avilakerk

Westeinde 12a, 2512 HD Den Haag
Favoriten
Teresia van Avilakerk
Favoriten

De Teresia van Avilakerk staat op de plaats van een oude voorgangster, aan het Westeinde in Den Haag. De voorganger, die dankzij de bescherming van de Spaanse gezanten, de status van schuilkerk enigszins kon ontgroeien is door de huidige voorgevel nog herkenbaar gebleven. De Teresia van Avilakerk is van 1839 tot 1841 gebouwd, door architect des Konings, Tielman Francois Suys. De kerk is onderdeel van de Rooms- Katholieke gemeenschap en is, naast rijksmonument, ook een beschermd gebouw op de UNESCO wereldlijst.

Geschiedenis
De Teresia van Avilakerk is een vertegenwoordigster van een stijlperiode met bijzondere cultuurhistorische waarde. De Teresia van Avilakerk is een symbool voor de gemeenschap die, na langdurige repressie in de vorige eeuw, in staat was zich eindelijk te manifesteren. Toch moest de gemeenschap terugvallen op de Waterstaatsstijl (voor Rijks- Koninklijke subsidie) en buitenlandse kunstenaars om de Teresia van Avilakerk gebouwd te krijgen. Door de afnemende kerkbezoeken is er in de Teresia van Avilakerk geen dienst meer, alleen de Poolse Eucharistieviering vindt hier nog plaats.

Bouw
De Teresia van Avilakerk werd gebouwd door Tielman Francois Suys, "architect des Konings", die ook de Mozes- en Aaronkerk te Amsterdam ontwierp. De bouw liep van 1839 tot in 1841. De Teresia de Avilakerk bevat neoclassicistische en neobarok kenmerken, een gepleisterde voorgevel en gestuukte houten gewelven in het inwendige. Als representant van de "Waterstaatsstijl" (gebouwen die werden gebouwd met rijks- en Koninklijke subsidies) is de Teresia van Avilakerk een heel goede vertegenwoordigster. Met name door het inventaris die integraal bewaard is gebleven (marmeren hoofdaltaar, fraai gesneden kansel, orgel). In 1916 werd de kerk nog voorzien van gebrandschilderde ramen die aan het interieur een zacht en gedempt karakter verlenen.

Bereikbaarheid
De Teresia van Avilakerk is gelegen in het Spaans Hof van Den Haag. De Teresia van Avilakerk is met verschillende vervoersmiddelen bereikbaar. De auto biedt uitkomst voor bezoekers van buiten de stad, via de N440, de A4, A12 en A13. Parkeren kan bij de parkeergarage aan de Grote Markt, die op loopafstand van de Teresia van Avilakerk staat. Daarnaast is de Teresia van Avilakerk ook bereikbaar met het openbaar vervoer. Centraal Station ligt op loopafstand, maar ook tram 2,3, 4 en 6 brengen bezoekers tot de grote markt. Daarnaast stoppen ook bus 22, 51 en tram 16 in de omgeving van de Teresia van Avilakerk.

Nach oben