icon filter Resono Pin 1 Resono Pin 2 Resono Pin 3
Kirchen

Waalse Kerk

Noordeinde, 2514 GB Den Haag
Favoriten
Waalse Kerk
Favoriten
Waalse Kerk
Orgel Waalse kerk

De Waalse Hervormde Kerk (Eglise Wallonne de La Haye) in Den Haag is een kleine protestantse en Franstalige gemeenschap in het centrum van Den Haag.

Historie
De Waalse kerk is een kerkgebouw aan het Noordeinde 23/25 in Den Haag. Sinds 1591 hield de Waals-Hervormde gemeente haar diensten in de Hofkapel in het Binnenhof. Hieraan kwam een einde toen Lodewijk Napoleon in 1806 het Binnenhof als residentie nam en de Hofkapel wilde gebruiken voor Katholieke diensten. Lodewijk Napoleon gaf een bijdrage aan de Waals-Hervormde gemeente om een nieuwe kerk te bouwen, en deze opende haar deuren in 1808 aan het Noordeinde op de plek waar vroeger de Nort Molen stond.

Tegenover de kerk begint de Molenstraat. Het werd een kleine zaalkerk met een gestuukt koofplafond. In de Neoclassistische gevel zijn enkele rondboogramen. Architect was J. van Duijfhuijs. In 1885 werd er een orgel geplaatst van de orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll uit Parijs. De herenbanken dateren nog uit 1808, de preekstoel uit 1645. De diensten van de kerk zijn in het Frans.

Nach oben